Kinesisk skandale hastesag for Obama

Få styr på sagen om et formodet mord på britisk statsborger og den historiske magtkamp i Kinas magtelite, som også landede på præsident Obamas bord

Præsident Barack Obama blev hasteinformeret, da politichef Wang fra Chongqing spadserede ind på USA's konsulat i Kina og fortalte om briten Neil Heywoods død. Først herefter fik Heywoods egen regering besked om deres landsmand og hans fornemme forbindelser i Kina. (Foto: AP. Fotomontage: ekstrabladet.dk)
Præsident Barack Obama blev hasteinformeret, da politichef Wang fra Chongqing spadserede ind på USA's konsulat i Kina og fortalte om briten Neil Heywoods død. Først herefter fik Heywoods egen regering besked om deres landsmand og hans fornemme forbindelser i Kina. (Foto: AP. Fotomontage: ekstrabladet.dk)
Følg Politik

Se grafikken på mobil her.

Den skandale, som i øjeblikket tordner løs i supermagten Kina i kølvandet på det formodede mord på en britisk statsborger, blev i februar også en sag for USA's præsident.

Barack Obama blev øjeblikkeligt informeret, da det amerikanske konsulat i den kinesiske by Chengdu i februar blev opsøgt af politichefen fra den nærliggende storby Chongqing, Wang Lijun.
Læs:

Kina-skandalen: To torteret til døde

Det var Wangs oplysninger om, at den britiske statsborger Neil Heywood var blevet myrdet af Gu Kailai, hustru til Wangs politiske chef, toppolitikeren Bo Xilai, som fik alarmklokkerne til at ringe hos amerikanerne. Derfor blev USA's præsident informeret om britens død, inden den britiske regering anede noget om sagen.
Læs:

Cameron truer sløve spionchefer med rødt kort

Det skriver flere britiske aviser, efter at telegrambureauet Reuters har fortalt, at spørgsmålet om at tilbyde Wang asyl var oppe at vende 'på højt niveau' i Washington.

Obama fik besked inden for timer
Reuter skriver, at bureauets kilder giver modstridende oplysninger med hensyn til, om Wang faktisk søgte asyl eller ej. Nogle kilder siger også, at Wangs beskyldningen om mord først kendt i Washington senere.

De britiske medier skriver imidlertid, at der ikke gik timer, efter at Wang var spadseret ind på konsulatet med sine mordanklager, før præsident Obama blev involveret.
Læs artiklen i The Telegraph om den nye udvikling i Heywood-sagen,

Det har siden vakt en del debat i USA, at Wang ikke fik asyl, men efter besøget hos amerikanerne blev ført væk af kinesisk politi.

USA gav briterne nyheden
Ifølge Reuters siger den britiske udenrigsminister William Hague, at det var fra amerikanerne, at den britiske regering hørte om Neil Heywoods mystiske død i november 2011 og om hans indflydelsesrige bekendskaber i Kina.
Læs:

Mystisk død og magtkamp i Kina under lup

Mens det stadig er uvist, om Neil Heywood virkelig blev myrdet med gift af sin indflydelsesrige tidligere veninde, topadvokaten Gu Kailai, eller om hans død blot er blevet en bekvem måde at rejse mistanker mod Gu og hendes mand, den tidligere toppolitiker Bo Xilai, ruller skandalen videre som den største, der har ramt Kina siden massakren på Tian an Men-pladsen i 1989.

Søgelys mod topminister
Senest er søgelyset i magtkampen rettet imod den mand, som er nummer ni i det kinesiske magthierarki. Det er Zhou Yongkang, som er justitsminister med langt videre beføjelser, end denne post indebærer i vores del af verden.

Zhou er med i Politibureauets Stående Komité, den ni mand store indercirkel i kommunistpartiet, som Bo Xilai havde blikket stift rettet imod at få plads i, inden han blev forstødt fra al politisk indflydelse tidligere i denne måned.

Undsagt af tidligere præsident
Zhou Yongkang har angiveligt promoveret Bo Xilai i dennes ønsker om at nå tæt på den absolutte magt i Kina, når præsident Hu Jintao og ministerpræsident Wen Jiaboa senere i år skal afløses, og Politbureauets Stående Komité forynges. Både Zhou og Bo har været tæt knyttet til tidligere præsident Jiang Zemin.

Den nu 85-årige Jiang har imidlertid slået hånden af Bo og krævet fuld klarhed over sagen, efter at skandalen er begyndt at rulle.

Sådan har skandalen om kinesisk toppolitik og en britisk forretningsmands død udviklet sig:

August 2011: Kinas præsident, Hu Jintao, taler i telefon med en embedsmand fra korruptionsbekæmpelsen, som befinder sig i den kæmpestore byprovins Chongqing. Specialudstyr afslører, at lokale embedsmænd i Chongqing aflytter præsidenten.
15. november 2011: Forretningsmanden Neil Heywood bliver fundet død på et hotelværelse i Chongqing.
17. november 2011: Den britiske viceudenrigsminister Jeremy Browne får under massiv kinesisk medieopmærksomhed to kinesiske kæmpepandaer overdraget af den politiske superstjerne, partichef for Chongqing og Heywoods nære bekendt Bo Xilai.
18. januar 2012: Det britiske udenrigsministerium orienteres første gang om, at der kan være noget mystisk ved Neil Heywoods død.
6. februar 2012: Bo Xilais næstkommanderende og politichef, Wang Lijun, henvender sig til USA's konsulat i Chengdu. Han fortæller amerikanerne, at Bo Xilai er involveret i korruption, og at Bos kone, Gu Kailai, er medskyldig i giftmord på Neil Heywood, som tidligere arbejdede tæt sammen med ægteparret, blandt andet om deres søns skolegang og studier i Vesten. Da Wang dagen efter forlader konsulatet, bliver han anholdt og ført til Beijing.
7. februar 2012: Den britiske udenrigsminister William Hague orienteres første gang om, at Neil Heywood angiveligt blev offer for et giftmord i Kina.
8. februar 2012: Det meddeles officielt i Kina, at Wang Lijun er på orlov 'af helbredsgrunde'.
14. marts 2012: Premierminister Wen Jiabao rejser på sit årlige pressemøde åben kritik af Bo Xilais maoistiske tilbøjeligheder som partichef i Chongqing.
15. marts 2012: Bo Xilai fjernes fra sine poster i Chongqing, men beholder formelt pladsen i Kinas kommunistpartis politbureau.
10. april 2012: Bo Xilai smides ud af kommunistpartiets centralkomité og politbureau. Hans kone, advokaten Gu Kailai, efterforskes nu ifølge en officiel meddelelse for meddelagtighed i giftmord på Neil Heywood. Der spekuleres i Kina på, om Heywoods død faktisk var et mord, eller om beskyldninger mod Gu Kailai er en del af en magtkamp, rettet imod Bo Xilai, og lækket til offentligheden af kommunistpartiets ledelse.
17. april 2012: Den britiske premierminister David Cameron rejser sagen om Heywoods død over for sin officielle gæst Li Changchun, som er medlem af Kinas helt centrale magtelite, Politibureauets Stående Komité, og ansvarlig for partiets propaganda.
17. april 2012: Op til mødet med de kinesiske gæster udbeder David Cameron sig en forklaring fra cheferne i den britiske Secret Service og Udenrigsministeriet om, hvorfor regeringen ikke for meget længe siden var blevet orienteret om Heywoods forbindelse med den kontroversielle Bo Xilai.
18. april 2012: Kinas officielle nyhedsbureau oplyser, at Kina garanterer en 'grundig, tilbundsgående undersøgelse' af Neil Heywoods død.
24. april 2012: Bo Guagua, Bo Xilais og Gu Kailiais 24-årige søn, skriver i et indlæg på Harvard Universitys webavis, hvor han beskriver sig selv som mønsterstudent, hvis studier i Vesten er betalt af hans mor og af stipendier. Han kan, skriver han, intet oplyse om sagerne mod hans forældre.
25. maj 2012: Bo Guagua består sin eksamen på Harvard og oplyser, at han har planer om at læse jura i USA.
26. juli 2012: Kinas officielle telegrambureau, Xinhua, oplyser, at Gu Kailai og en ansat i familien, Zhang Xiaojun, er blevet tiltalt for overlagt mord på Neil Heywood. Motivet skal ifølge mynidghederne være, at Gu Kailia frygtede for sønnen Guaguas personlige sikkerhed.
9. august 2012: Gu Kailai kendes skyldig i giftmord på Neil Heywood. Hun tilstår at have forgivet briten, fordi Heywood havde truet hendes søn, Bo Guagua, i forbindelse med et økonomisk mellemværende. Zhang Xiaojun kendes skyldig i medvriken til drabet.
10. august 2012: Fire højtstående politimænd fra Chongqing erkender i retten, at de har forsøgt at dække over Gu Kailai i forbindelse med drabet på Neil Heywood.
20. august 2012: Gu Kailai idømmes betinget dødsstraf, hvilket betyder, at henrettelse ikke eksekveres, hvis hun holder sig fri af kriminalitet i to år. Zhang Xiaojun får ni års fængsel.
24. september 2012: Bo Xilais tidligere nære allierede og politichef, Wang Lijun, idømmes 15 års fængsel, bl.a. for at have dækket over mordet på Neil Heywood.
28. september 2012: Kommunistpartiets politbureau ekskluderer Bo Xilai fra partiet og bebuder retssag imod ham for magtmisbrug, bestikkelse og korruption.

Opdateret 29. september 2012. Kilder: britiske, kinesiske og amerikanske medier, Wikipedia

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby