Hollande slog Sarkozy i første runde

Frankrigs præsident, Nicolas Sarkozy, og socialisten François Hollande er videre til anden valgrunde ved det franske præsidentvalg

Den socialistiske præsidentkandidat, Francois Hollande, hilser på en vælger i Tulle. (Foto: AP)
Den socialistiske præsidentkandidat, Francois Hollande, hilser på en vælger i Tulle. (Foto: AP)

Forhåndsfavoritten François Hollande slår den nuværende franske præsident, Nicolas Sarkozy, ved første runde af præsidentvalget i Frankrig. Det viser de første officielle målinger.

Med 34 procent af stemmerne talt op står socialisten François Hollande til at få mellem 28 og 29 procent af stemmerne, mens den nuværende præsident, Nicolas Sarkozy, står til opbakning fra mellem 25,5 og 27 procent af vælgerne.

Den 43-årige højrenationalist Marine Le Pen, som i sin valgkampagne har slået til lyd for en "økonomisk patriotisme", står til at erobre en tredjeplads med mellem 18 og 20 procent af stemmerne.

Læs også:

Se også: Sådan fordeler de franske stemmer sig
Se også: Ekspert: Det ser sort ud for Sarkozy
Se også: Hollande efter valgsejr: Nu er jeg favorit

På de efterfølgende pladser følger den venstreorienterede Jean-Luc Melenchon med opbakning fra 10,4 procent af vælgerne, mens centrumkandidaten François Bayrou får 9,2 procent af stemmerne.

Det franske valg består af to valgrunder. I anden runde kan den 57-årige Nicolas Sarkozy se frem til en direkte duel om præsidentembedet mod Socialistpartiets kandidat, Hollande.

Sarkozy er med nederlaget den første siddende præsident i nyere historie, som taber i første valgrunde. Derfor står modstander i kø for at skrive hans politiske nekrolog, allerede inden anden valgrunde.

Læs også:

Se også: Franskmænd strømmer til valglokalerne
Se også: Sarkozys skæbne besegles i fransk valg
Se også: De dyster om at blive Frankrigs præsident

I den socialistiske lejr er der ikke overraskende stor glæde over resultatet.

- Det ekstraordinært gode resultat af François Hollande skaber håber om forandring, siger en af lederne bag Hollandes kampagne.

Valgdeltagelsen ser ud til at lande omkring 80 procent. Der er dermed tale om stor deltagelse sammenlignet med tidligere valg. Dog gik endnu flere til stemmeurnerne i 2007, hvor stemmedeltagelsen var usædvanlig høj med 84 procent.

François Hollande har ført en afdæmpet valgkamp med løfter om at skabe en ny konsensus i fransk politik.

Den nuværende præsident Sarkozy har derimod været mere offensiv blandt andet med et klart budskab om, at han er den eneste, som kan rette op på den kriseramte økonomi, og på løfter om en hård kurs i udlændingepolitikken.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere