Sarkozys skæbne besegles i fransk valg

Alt tyder på, at præsident Nicolas Sarkozy må vige pladsen for François Hollande i det franske præsidentvalg.

Præsident Nicolas Sarkozy afgav sin stemme i første runde i Paris. (Foto: AP)
Præsident Nicolas Sarkozy afgav sin stemme i første runde i Paris. (Foto: AP)

Millioner af franske vælgere har stemt søndag i den første runde af præsidentvalget, som tyder på, at præsident Nicolas Sarkozy må vige posten efter en enkelt turbulent valgperiode.

Venstrefløjen har ikke vundet et præsidentvalg siden 1995. Men i et Frankrig, der lider under lav vækst og stigende arbejdsløshed, har meningsmålingerne vist, at socialisten François Hollande vil slå den konservative præsident.

Første runde af præsidentvalget søndag indsnævrer antallet af kandidater til posten fra 10 til to, hvor Hollande og Sarkozy ventes at skulle stå over for hinanden i anden og afgørende valgrunde 6. maj.

Favoritten til at blive Frankrigs kommende præsident, den tidligere leder af Socialistpartiet François Hollande, har søndag stemt i den centralt beliggende by Tulle, der ligger i den socialistiske kandidats landlige højborg i Coreeeze.

Hollande, som var ledsaget af sin kæreste Valerie Trierweiler, blev varmt modtaget af både embedsfolk og vælgere i Tulle, som han repræsenterer i parlamentet.

- Jeg er opmærksom, men først og fremmest fuld af respekt. Dagen foran os vil blive lang, men det er et vigtigt øjeblik, sagde han til journalister.

Den borgerlige præsident Nicolas Sarkozy blev den sidste af de 10 præsidentkandidater, der stemte søndag.

Det skete i det velhavende 16. Arrondissement i Paris. Sarkozy var ledsaget af sin kone, den tidligere topmodel Carla Bruni-Sarkozy.

Skolen, hvor han stemte, ligger lige i nærheden af parrets bolig. Sarkozy vinkede, da han i bil forlod valgstedet, men han ønskede ikke at tale med medier.

De seneste meningsmålinger fra fredag viser, at Sarkozy får det næsthøjeste antal stemmer efter favoritten Hollande, der også står til at vinde anden runde 6. maj.

Stemmelokalerne lukker klokken 18.00 og i de større byer klokken 20.00. En valgstedsmåling ventes offentliggjort umiddelbart efter.

/ritzau/

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere