Japan eftergiver Myanmar stor milliardgæld

Styret i Myanmar har indført så mange reformer, at det tidligere militærdiktatur nu får økonomisk støtte

Japan agter at afskrive milliarder af dollar på Myanmars gæld og på ny give udviklingslån, oplyser de to landes ledere lørdag. Det sker i endnu et skridt på vejen til at afslutte det sydøstasiatiske lands isolation og styrke dets spæde demokrati.

Aftalen om at sløjfe Myanmars gæld på 303,5 milliarder yen (21,5 milliarder kroner) er blevet indgået under præsident Thein Seins besøg i Tokyo. Myanmar er tidligere kendt som Burma.

Det er det første besøg af en statschef fra Myanmar i tre årtier og signalerer landets faste vilje til at vende tilbage til det internationale samfund efter militærdiktaturets brutale styre gennem årtier.

- Japan vil udvide det økonomiske samarbejde for at støtte Myanmars anstrengelser for reformer på forskellige områder mod en demokratisering, en national soning og en bæredygtig udvikling. Ligesom der vil blive holdt øje med denne proces, siger Japans premierminister Yoshihiko Noda i en erklæring.

Myanmar, der har været styret af militæret i fem årtier indtil for et år siden, har gennemgået en række reformer. Oppositionen har stillede tidligere i år op til et suppleringsvalg til parlamentet, politiske fanger er blevet løsladt, og pressen har fået friere vilkår.

Thein Sein har overrasket kritikere med skridt, der havde været utænkelige for et år siden. Det har fået Vesten til at lette på sanktionerne mod det land, der er rigt på uudnyttede naturressourcer og betragtes som et af Asiens sidste grænsemarkeder.

USA har i denne måned meddelt, at man har planer om gradvist at lette visse sanktioner mod Myanmar, mens Frankrigs udenrigsminister, Alain Juppe, fredag sagde, at EU's regeringer vil ophæve dets straffeforanstaltninger i næste uge.

Samtidig opretholder de vestlige regeringer presset mod landets halv-civile regering for at opretholde overgangen til demokrati.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere