Kina-skandalen: To torteret til døde

Den faldne politiske superstjerne Bo Xilai fik ifølge fortrolige oplysninger til kommunistiske parti-kadrer to modstandere torteret til døde tidligere på foråret

Den britiske forretningsmand Neil Heywoods død blev det, der fik en lavine af skandaler til at rulle gennem den kinesiske magtelite, og som har ført til toppolitikeren Bo Xilais fald og mistanken mod hans kone, Gu Kailai, for mord. (Foto: AP)
Den britiske forretningsmand Neil Heywoods død blev det, der fik en lavine af skandaler til at rulle gennem den kinesiske magtelite, og som har ført til toppolitikeren Bo Xilais fald og mistanken mod hans kone, Gu Kailai, for mord. (Foto: AP)
Følg Politik

Mindst to mennesker blev torteret til døde efter ordre fra Kinas faldne politiske stjerne, Bo Xilai, under daværende borgmester og partileder Xilai og hans højre hånd, politichef Wang Lijuns højt profilerede kamp imod korruption og mafia-metoder i den kæmpestore kinesiske byprovins Chongqing.

Det oplyser det britiske dagblad The Telegraphs medarbejder Malcolm Moore fra Chongqing. Hermed føjes nye facetter til det i forvejen meget brogede billede af mord og magtkampe i Kinas absolutte magtelite.
Læs:

Kinesisk milliardær anholdt i skandalesag

Moore fortæller, at oplysningen om de to torturdødsfald var noget af det, der kom frem, da ledende medlemmer af kommunistpartiet i Chongqing 10. april i år var kaldt til møde.

Møde uden telefon eller notater
- De fik besked om ikke at tage mobiltelefoner med ind i mødelokalet, de måtte ikke tage notater, de skulle blot lytte, siger en tidligere embedsmand til Moore under løfte om anonymitet.

Mødet i Chongqing blev holdt samme dag, hvor Bo Xilai officielt blev forstødt fra alle sine topposter i det enevældige kommunistparti. Her var han frem til marts i år anset som en af de mulige arvtagere ved et lederskifte senere i år og i 2013, når både præsident Hu Jintao og ministerpræsident Wen Jiabao går på pension.
Læs:

Mystisk død og magtkamp i Kina under lup

Samme dag, 10. april, meddelte kommunistpartiet også ad officielle kanaler, at Bo Xilais kone, stjerneadvokaten Gu Kailai, var anholdt, mistænkt for medvirken til mord på den britiske forretningsmand Neil Heywood i Chongqing i november i fjor.
Læs:

Blev han myrdet af sin elskerinde?

Tidligere i denne uge lovede kommunistpartiet en tilbundsgående undersøgelse af Neil Heywoods død, efter at Kinas propagandaminister, Li Changchun, havde været på besøg hos den britiske premierminister David Cameron i London.
Læs:

Cameron truer sløve spionchefer med rødt kort

Skeletterne vælter frem
Og nu vælter skeletterne i bogstaveligste forstand ud af de kinesiske skabe.

På det lukkede møde i Chongqing fik de sammenkaldte kadrer oplæst en beskrivelse af, hvordan Bo Xilai havde et sammenstød med politichef Wang Lijun. Wang havde nemlig konfronteret sin chef med mistanken om, ar Gu Kailai var involveret i Neil Heywoods død.

Efter sammenstødet med Bo søgte Wang tilflugt på det amerikanske konsulat. Da Bo hørte om det, beordrede han ifølge oplæsningen på mødet 10.april sine personlige sikkerhedsfolk til at jagte Wang og hans tilhængere. Mens Wang var under amerikanernes beskyttelse, blev nogle af hans medarbejdere pågrebet.

- Mindst syv af Wangs medarbejdere, blandt dem hans chauffør, blev anholdt, og mindst to af dem blev torteret til døde, hed det ifølge Malcolm Moores kilde i den oplæste beskrivelse.

Der var noget på vej
Kilden tilføjer, at oplæsningen af dokumentet skulle understøtte kommunistpartiets beslutning om at støde den karismatiske og populære superstjerne Bo Xilai fra magten. Han fortæller også, at der var tegn på en kommende aktion mod Bo, allerede inden Wang gik til amerikanerne med sine oplysninger.

- Nogle dage før var der en konference for propagandachefer, og de fik at vide, at hvis der skete noget stort, ville internationale medier prøve at lave en sensation ud af det. Da jeg hørte det, tænkte jeg, at noget var op over, siger kilden ifølge Telegraphs medarbejder i Chongqing.

Smædekampagne
Da Bo Xilai blev fjernet fra sine poster 10. april, lød den officielle forklaring på 'alvorlige brud på disciplinen'. Det kunne være en hentydning til de to torturdødsfald, skriver Telegraph.

I den kolossale rygtestrøm om sagen i Kina har det også været nævnt, at den populære og kontroversielle Bo Xilai kan være offer for en regulær undergravende smædekampagne, sat i værk af den øverste partitop, som har frygtet, at manden med de ny-maoistiske metoder og tætte forbindelser til kulturrevolutionens førende skikkelser, skulle rykke op i hierarkiet.
Læs:

Cameron vil tale mord-skandale med Kina

Sådan har skandalen om kinesisk toppolitik og en britisk forretningsmands død udviklet sig:

August 2011: Kinas præsident, Hu Jintao, taler i telefon med en embedsmand fra korruptionsbekæmpelsen, som befinder sig i den kæmpestore byprovins Chongqing. Specialudstyr afslører, at lokale embedsmænd i Chongqing aflytter præsidenten.
15. november 2011: Forretningsmanden Neil Heywood bliver fundet død på et hotelværelse i Chongqing.
17. november 2011: Den britiske viceudenrigsminister Jeremy Browne får under massiv kinesisk medieopmærksomhed to kinesiske kæmpepandaer overdraget af den politiske superstjerne, partichef for Chongqing og Heywoods nære bekendt Bo Xilai.
18. januar 2012: Det britiske udenrigsministerium orienteres første gang om, at der kan være noget mystisk ved Neil Heywoods død.
6. februar 2012: Bo Xilais næstkommanderende og politichef, Wang Lijun, henvender sig til USA's konsulat i Chengdu. Han fortæller amerikanerne, at Bo Xilai er involveret i korruption, og at Bos kone, Gu Kailai, er medskyldig i giftmord på Neil Heywood, som tidligere arbejdede tæt sammen med ægteparret, blandt andet om deres søns skolegang og studier i Vesten. Da Wang dagen efter forlader konsulatet, bliver han anholdt og ført til Beijing.
7. februar 2012: Den britiske udenrigsminister William Hague orienteres første gang om, at Neil Heywood angiveligt blev offer for et giftmord i Kina.
8. februar 2012: Det meddeles officielt i Kina, at Wang Lijun er på orlov 'af helbredsgrunde'.
14. marts 2012: Premierminister Wen Jiabao rejser på sit årlige pressemøde åben kritik af Bo Xilais maoistiske tilbøjeligheder som partichef i Chongqing.
15. marts 2012: Bo Xilai fjernes fra sine poster i Chongqing, men beholder formelt pladsen i Kinas kommunistpartis politbureau.
10. april 2012: Bo Xilai smides ud af kommunistpartiets centralkomité og politbureau. Hans kone, advokaten Gu Kailai, efterforskes nu ifølge en officiel meddelelse for meddelagtighed i giftmord på Neil Heywood. Der spekuleres i Kina på, om Heywoods død faktisk var et mord, eller om beskyldninger mod Gu Kailai er en del af en magtkamp, rettet imod Bo Xilai, og lækket til offentligheden af kommunistpartiets ledelse.
17. april 2012: Den britiske premierminister David Cameron rejser sagen om Heywoods død over for sin officielle gæst Li Changchun, som er medlem af Kinas helt centrale magtelite, Politibureauets Stående Komité, og ansvarlig for partiets propaganda.
17. april 2012: Op til mødet med de kinesiske gæster udbeder David Cameron sig en forklaring fra cheferne i den britiske Secret Service og Udenrigsministeriet om, hvorfor regeringen ikke for meget længe siden var blevet orienteret om Heywoods forbindelse med den kontroversielle Bo Xilai.
18. april 2012: Kinas officielle nyhedsbureau oplyser, at Kina garanterer en 'grundig, tilbundsgående undersøgelse' af Neil Heywoods død.
24. april 2012: Bo Guagua, Bo Xilais og Gu Kailiais 24-årige søn, skriver i et indlæg på Harvard Universitys webavis, hvor han beskriver sig selv som mønsterstudent, hvis studier i Vesten er betalt af hans mor og af stipendier. Han kan, skriver han, intet oplyse om sagerne mod hans forældre.
25. maj 2012: Bo Guagua består sin eksamen på Harvard og oplyser, at han har planer om at læse jura i USA.
26. juli 2012: Kinas officielle telegrambureau, Xinhua, oplyser, at Gu Kailai og en ansat i familien, Zhang Xiaojun, er blevet tiltalt for overlagt mord på Neil Heywood. Motivet skal ifølge mynidghederne være, at Gu Kailia frygtede for sønnen Guaguas personlige sikkerhed.
9. august 2012: Gu Kailai kendes skyldig i giftmord på Neil Heywood. Hun tilstår at have forgivet briten, fordi Heywood havde truet hendes søn, Bo Guagua, i forbindelse med et økonomisk mellemværende. Zhang Xiaojun kendes skyldig i medvriken til drabet.
10. august 2012: Fire højtstående politimænd fra Chongqing erkender i retten, at de har forsøgt at dække over Gu Kailai i forbindelse med drabet på Neil Heywood.
20. august 2012: Gu Kailai idømmes betinget dødsstraf, hvilket betyder, at henrettelse ikke eksekveres, hvis hun holder sig fri af kriminalitet i to år. Zhang Xiaojun får ni års fængsel.
24. september 2012: Bo Xilais tidligere nære allierede og politichef, Wang Lijun, idømmes 15 års fængsel, bl.a. for at have dækket over mordet på Neil Heywood.
28. september 2012: Kommunistpartiets politbureau ekskluderer Bo Xilai fra partiet og bebuder retssag imod ham for magtmisbrug, bestikkelse og korruption.

Opdateret 29. september 2012. Kilder: britiske, kinesiske og amerikanske medier, Wikipedia

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby