Danmark vil sende observatører til Syrien

Danmark svarer ja til FN-anmodning om at stille med 10 mand til ny observatørmission i Syrien.

Danmark er klar til meget hurtigt at stille med 10 af de i første omgang 30 nye FN-observatører, der skal sendes til Syrien.

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) siger, at regeringen onsdag morgen har besluttet at svare positivt på den anmodning, Danmark modtog fra FN, efter at Sikkerhedsrådet i lørdags besluttede at sende et observatørkorps på i første omgang 30 mand.

- Vi har i forvejen 10 observatører i det mellemøstlige område og kan umiddelbart flytte de 6. Det tager nærmere en uge end en måned, siger Hækkerup, der onsdag er i Bruxelles til forsvars- og udenrigsministermøde i Nato.

Observatørerne skal være ubevæbnede, og ifølge Hækkerup er formålet med missionen først og fremmest at observere og bekræfte, at volden hører op.

- Vi er meget optaget af at holde den syriske regering fast på de løfter om våbenhvile, den har afgivet til FN, siger Hækkerup.

De 10 danskere, der allerede er i regionen, er alle officerer tilknyttet den 64 år gamle FN-mission UNTSO, der overvåger diverse våbenhvileaftaler omkring Israel.

Tre af danskerne er posteret i det sydlige Libanon, fire er i det nordlige Israel, og tre er egentlig udstationeret i det sydlige Syrien, men er i øjeblikket flyttet til andre steder i regionen.

De seks lever umiddelbart op til de krav, FN har stillet til deres uddannelse og kendskab til regionen. Mens de sidste fire enten lige er kommet eller snart skal rejse. Men forsvarsministeren mener, at det også kan gå hurtigt at stille med fire mere.

På lidt længere sigt er det meningen, at der skal være op mod 300 FN-observatører.

Forsvarsministeren og udenrigsministeren siger, at observatørernes vigtigste våben bliver "pennen og øjnene". Men at det selvfølgelig ikke er en helt ufarlig opgave.

- Det er jo professionelle folk. Der er et beskyttelsessetup omkring dem, men der er jo en risiko forbundet med denne her mission. Det er der, siger Hækkerup.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere