Kinesisk power-par i søgelys i drabssag

Kinesiske medier viser sjælden åbenhed omkring skandale i kommunistpartiet - skandalen involverer en populær tidligere toppolitiker, hans kone og en død spion

Den faldne toppolitiker Bo Xilai og hans nu drabsmistænkte kone, Gu Kailai, har været en del af Kinas mest privilegerede klasse. Nu er de i centrum for landets største politiske skandale i mange år. (Foto: AP)
Den faldne toppolitiker Bo Xilai og hans nu drabsmistænkte kone, Gu Kailai, har været en del af Kinas mest privilegerede klasse. Nu er de i centrum for landets største politiske skandale i mange år. (Foto: AP)
Følg Politik

Alle Kinas større aviser havde onsdag forsidehistorier om en af de største politiske kriser i landet i årtier, som er centreret om nedturen for en af kommunistpartiets største stjerner, Bo Xilai, og anholdelsen af hans hustru, der sættes i forbindelse med drab på en britisk spion.

Bo Xilai, den karismatiske tidligere partileder i Kinas største bykommune, Chongqing, blev anset for at være på vej op mod de allerøverste magtlag i Kina - Politbureaus stående komité - indtil han overraskende blev fyret fra sin post i sidste måned.
Læs:

Mystisk spion-dødsfald i Kinas magtkamp

Disciplin - og mord
I denne uge er han blevet suspenderet fra selve det 25 mand store politbureau. I en meddelelse på en enkelt linje meddelte de kinesiske statsmedier, at det skyldes ' mistanke om alvorlige brud på disciplinen'.

Men meddelelsen om, at Bo ikke længere er med blandt de 25 medlemmer af Politiburauet, blev ledsaget af en chokerende nyhed om, at hans kone, Gu Kailai, og en af familiens tjenestefolk var blevet 'overgivet til juridiske myndigheder' på en mistanke om mord på den 41-årige britiske forretningsmand Neil Heywood.

Bo er en af 'prinserne'
Kinesiske mediers åbenhed om sagen giver hermed den almindelige befolkning et helt uvant indblik i nogle af de allerøverste cirkler i den kommunistiske supermagt. Bo Xilai er blandt de såkaldte 'prinser' - søn af en af den maoistiske revolutions helteskikkelser og dermed født ind i privilegier. Gu Kailai, som er advokat og forretningskvinde, ligger i samme kinesiske superliga som datter af en kommunistisk topgeneral, og parret har haft status som et af landets power-par.
Læs:

Kina blokerer hjemmesider efter kuprygter

Parrets forbindelser med Neil Heywood handlede om, at han kunne arrangere møder med betydningsfulde personer, og angiveligt havde han være behjælpelig, da parrets søn skulle tage sin uddannelse på de bedste britiske kostskoler og universiteter. Heywood var i øvrigt tilknyttet en organisation, grundlagt af medlemmer af den britiske efterretningstjeneste MI6, som løste opgaver, som i beskrivelsen ligger tæt på industrispionage.

'Død af alkoholforgiftning'
I november i fjor blev Heywood, som var kinesisk gift og havde to små børn, fundet død på et hotelværelse i Chongqing. Dødsårsagen var, påstod myndighederne alkoholforgiftning. Liget blev brændt uden yderligere undersøgelser. Heywoods familie og venner har oplyst, at den 41-årige familiefar ikke var kendt for at drikke særlig meget.

Bo Xilai havde blandt meget andet gennemført en aggressiv kampagne imod mafia-tilstande i Chongqing sammen med sin næstkommanderende og politichef, Wang Lijun. Men i februar satte han Wang fra bestillingen, og få dage senere gik Wang til det amerikanske konsulat og bad om asyl, samtidig med, at han fortalte om mistanke til Bo og Gu i forbindelse med Heywoods død. Efter mødet med amerikanerne blev Wang anholdt, og ifølge Financial Times er hans skæbne ukendt.

'Uvenner om økonomi'
For kort tid siden krævede Storbritannien, at Kina skulle undersøge omstændighederne omkring Heywoods død. Og nu skriver det officielle kinesiske nyhedsbureau Xinhua, at Gu Kailai blev uvenner med briten over 'økonomiske interesser', og at det har ført til mord-undersøgelserne mod hende og familiens sygeplejer. Kinesiske medier antyder samtidig, at Bo Xilai mistænkes for at være korrupt.

Iagttagere siger, at den sjældne offentlige skandale har afsløret dyb splittelse i det regerende kommunistparti, som senere i år skal have ny topledelse.

Advaret om Mao-tendenser
Den 62-årige Bo stod for en genvækkelse af 'en rød kultur' i kommunistpartiet, og han havde lagt op til, at embedsmænd og partifunktionærer skulle sendes ud på landet, ligesom han agiterede for, at alle skulle synge revolutionære sange.

Kinas premierminister, Wen Jiabao, advarede i sidste måned mod en udvikling, der kunne blive en gentagelse af Kulturrevolutionen, der første til et brutalt kaos under Mao Zedong.

- Der er stadig et parti med to fløje, men Bo Xilai er væk for altid, siger Cheng Li fra Brookings Institution i Washington.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby