FN strammer sanktionerne mod Nordkorea

Nordkorea advares på det kraftigste af FN mod at gennemføre flere raketopsendelser eller atomsprængninger

FN's Sikkerhedsråd har mandag strammet sanktionerne mod Nordkorea på grund af dets raketopsendelse, selv om den ikke lykkedes.

Sikkerhedsrådet advarer om yderligere skridt, hvis det isolerede land skulle finde på at gennemføre nye atomprøvesprængninger.

Rådets 15 medlemmer - herunder det permanente medlem Kina - har enstemmigt vedtaget en udtalelse, der på det skarpeste fordømmer opsendelsen fredag, hvilket, som det hedder i meddelelsen, har givet anledning til alvorlige bekymringer for sikkerheden i Asien.

Rådet beordrer nye enheder og elementer tilføjet til komitéens liste, der blev udformet, efter at Nordkorea havde gennemført atomprøvesprængninger i 2006 og 2009.

Sanktionskomitéen er også blevet beordret til at gennemgå enkeltpersoner og nordkoreanske firmaer og enheder, der er genstand for internationale foranstaltninger.

FN's Sikkerhedsråd siger, at affyringen af raketten, som eksploderede over Det Gule Hav få minutter efter, at den blev sendt op, var et alvorligt brud på FN-resolutionerne 1718 og 1874.

Nordkorea har forklaret, at raketten havde til formål at bringe en vejrsatellit i kredsløb, mens USA og dets allierede sagde, at der var tale om en maskeret bæreraket til atomsprænghoveder.

Rådet forlanger, at Nordkorea afholder sig fra enhver form for opskydning, der benytter sig af ballistisk raketteknologi, skrinlægger alle aktiviteter, der relaterer sig til et ballistisk raketprogram og holder sig til sit lovede stop for affyring af langdistanceraketter.

- Sikkerhedsrådet udtrykker dets beslutsomhed til at handle tilsvarende, hvis Nordkorea skulle finde på at opsende flere raketter eller gennemføre atomprøvesprængninger, hedder det i udtalelsen fra det 15 mand store råd.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere