Ellemann: Mærsk var enestående for Danmark

Mærsk Mc-Kinney Møller var et umådeligt charmerende og generøst menneske, siger tidligere udenrigsminister.

Polfoto
Polfoto

Det er vanskeligt at overvurdere Mærsk Mc-Kinney Møllers betydning for dansk erhvervsliv. Og den afdøde skibsreders betydning rækker langt ud over den milliardvirksomhed, han stod i spidsen for.

Sådan lyder karakteristikken fra tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen, der kendte skibsrederen personligt og er tydeligt rørt over hans død.

- Han har haft en helt enestående betydning. Både med sin egen indsats og det, han har inspireret andre til at gøre, siger Uffe Ellemann-Jensen.

Uffe Ellemann-Jensen lærte Mærsk Mc-Kinney Møller at kende tilbage i 1970'erne, og i hans tid som udenrigsminister blev forholdet tæt.

- Han kendte selvfølgelig USA og Storbritannien, men om så det var i mærkelige afrikanske lande, så kendte han de mennesker, der betød noget, og de kendte ham, siger Uffe Ellemann-Jensen.

Uffe Ellemann-Jensen fremhæver blandt andet Mærsk Mc-Kinney Møllers personlige indsats i forbindelse med den første golfkrig. Her udvirkede skibsrederen, at rederiets skibe blev sat ind for at hjælpe de amerikanske styrker.

Den tidligere udenrigsminister beskriver skibsrederens karakter og personlighed som noget ganske særligt, der var med til at gøre hans indflydelse så stor.

- Den kombination af begavelse, energi, charme og viljestyrke samlet i en person er meget sjælden. Det var medvirkende til, at han fik opbygget et internationalt netværk, som jeg tror, det er de færreste, der har haft fornemmelse af, hvor utroligt stærkt det har været, siger Uffe Ellemann-Jensen.

Selvom Mærsk Mc-Kinney Møller blev 98, så blev Uffe Ellemann-Jensen alligevel overrasket, da han fik overbragt den triste nyhed. Så sent som i sidste uge viste Mærsk Mc-Kinney Møller sig offentligt for sidste gang i forbindelse med generalforsamlingen i A. P. Møller-Mærsk.

Og Uffe Ellemann-Jensen mødte tilfældigt skibsrederen i Gentofte Kino, hvor han var inde og se filmen om Struensee og Caroline Mathilde "En Kongelig Affære".

Privat beskriver Uffe Ellemann-Jensen Mærsk Mc-Kinney Møller som "et umådeligt charmerende og generøst menneske". Skibsrederen var belæst og levende interesseret i kunst og musik, siger han.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere