Engells brevkasse

Politisk kommentator Hans Engell svarer hver uge på spørgsmål fra læserne i Ekstra Bladets lørdagsmagasin EKSTRA

(Foto: Jan Unger)
(Foto: Jan Unger)

Drop tirsdags-pressemødet
Hvorfor stopper Helle Thorning ikke med sine tirsdags-pressemøder. Hun virker mere og mere usikker på, hvad hun og regeringen selv vil i fremtiden. Jeg synes, det er forbundet med meget stor risiko at stille sig op foran et koppel journalister, der igen og igen har vist, at de altså har læst og sat sig ind i regeringens forskellige forslag. Jeg mener, hun bør stoppe disse, indtil hun og regeringen har fundet et mere ens fodslag.
Mvh.Asbjørn Andersen

Hej Asbjørn
Det ville virke højst underligt og svagt, hvis Helle pludselig aflyste alle sine pressemøder, fordi journalisterne er for hårde. Den duer ikke. Men vores statsminister kunne godt forberede møderne bedre - selv have spændende sager med eller skarpe, aktuelle politiske meldinger, som satte dagsorden. Jeg forstår heller ikke, hvorfor hun bare kører videre med det koncept for pressemøderne, som Anders Fogh satte i scene - hun kunne udvikle sin egen form, der passer bedre til hendes stil. Men Helle Thorning arbejder hårdt og flittigt, og det er faktisk ubegribeligt at hun, der er noget af en perfektionist, begår nogle faktuelle bommerter, som alle medier så kaster sig over. Måske er det, fordi hun også gerne vil fremstå meget sikker og konkret. Det er jo fint, hvis man har styr på fakta - ellers er det klogere at styre udenom.
Venlig hilsen Hans

Hvad vil du spørge Hans Engell om? Send dit spørgsmål til engell@eb.dk

Skatteyderne betaler prinsegildet
Nu har den engelske prins Charles og hans kone lige været her i landet, og i tv kunne vi se, der blev holdt store, flotte fester og fine frokoster. Er det os skatteydere, der betaler dette besøg, eller dronningens egne penge, der er i spil? Hvad kommer det egentlig vores skattekroner ved, at en levemand som Chales synes, det er underholdende at tilbringe nogle dage i Danmark? Er vi ikke kommet længere siden enevælden?
Med venlige hilsener Frode K. Kampmann, Espergærde

Kære Frode
Hovedreglen er, at gæsterne selv betaler transporten til Danmark - vi betaler resten. Men hele arrangementet var faktisk lagt på et (efter kongelige forhold) ret beskedent niveau, så du kommer ikke til at se det på dit skattekort. Jeg ved ikke, hvad du mener med 'dronningens egne penge'. Kongefamilien har en personlig formue, men denne type besøg er omfattet af den årlige apanage, som Folketinget fastsætter for kongehuset. Så det er skattekroner, som bruges - ikke 'egne penge'. Prins Charles' besøg var bl.a. for at bringe en forsinket hilsen i anledning af dronningens jubilæum. Da dronning Elizabeth næppe nogensinde kommer til Danmark igen (hun var her for 50 år siden), var det jo også en måde at bringe de to aldrende kronprinser, Frederik og Charles, lidt nærmere.Men grundlæggende handler dit spørgsmål jo om, hvorvidt man er tilhænger af monarkiet (og dermed fine, royale besøg med fest, farver, store middage, hornmusik og pæne udgifter), eller man er republikaner (ikke mange besøg fra det britiske kongehus eller andre royale og ikke megen hornmusik).
Bedste hilsen Hans

Hvad vil du spørge Hans Engell om? Send dit spørgsmål til engell@eb.dk

Brudte valgløfter
Det er lidt for taknemmeligt at skose regeringen for brudte valgløfter, når de er nødt til at gå på kompromis for at få noget gennemført overhovedet, da der skal 90 mandater til et flertal. De radikale sidder ofte på stopklodsen, men de gemmer stopklodsen godt og lader S og SF tage øretæverne. Det værste er den to års dagpengeperiode, som regeringen så ikke bare kan stryge med et pennestrøg, men de kunne også godt meddele, hvordan de vil sikre de klemte.
Mange hilsner, Bjørn Hansen

Kære Bjørn
Det, du foreslår, er præcis, hvad regeringen har tænkt sig: Når overenskomsterne nu er endeligt på plads og vedtaget på arbejdsmarkedet, vil regeringen indkalde til såkaldte trepartsforhandlinger, hvor bl.a. dagpengesystemet har været nævnt som et af de områder, man vil diskutere. Den fireårige dagpengeperiode bliver med garanti ikke genindført - selv fagbevægelsen har opgivet kravet. Men der kan komme et nyt system, som følger konjunkturerne - altså stigende ledighed og længere dagpengeperiode - lav arbejdsløshed og kort dagpengeperiode. Og så har du jo ret i, at ingen kan få noget vedtaget, hvis man ikke har 90 mandater, og S og SF SKAL have de radikale med - hvad ellers, det er en fælles regering. De fleste er klar over, at der må indrømmelser til, hvis regeringsprojektet skal lykkes. Det havde nok bare styrket både Helle og Villys troværdighed, hvis de havde fortalt vælgerne det - INDEN valget.
Gode hilsener, Hans

Hvad vil du spørge Hans Engell om? Send dit spørgsmål til engell@eb.dk

Flotte kjoler
Vi har talt om, at både Helle Thorning-Schmidt og andre af regeringens kvinder har meget flotte kjoler f.eks. til kongelige fester og sammenkomster på Christiansborg. Betaler de dem selv, eller får de tilskud? Kan de trække tøjet fra i skat? Det samme gælder selvfølgelig for mændene.
Venligst, Kristina J. Carlsson

Kære Kristina
Både statsminister Helle, regeringen og Folketingets medlemmer betaler selv deres tøj - også de fine kjoler. Tøjindkøb skal finansieres af lønnen, og dronningens jubilæum har med garanti kostet de kvindelige ministre en guldmine, fordi der var mange arrangementer og helst med forskellig kjole. Der var i sin tid ballade, da Lene Espersen som minister havde lånt en dyr kjole af Munthe Plus Simonsen, som skulle vises frem i ugebladene ved et nytårstaffel, men jeg har ikke hørt om andre. For mændene er det billigere. Et sæt kjole og hvidt kan man have på masser af gange. I Schlüter-regeringens første tid vurderede vi ministrene på, om de troede fuldt og fast på regeringens fremtid - og dermed købte deres kjolesæt - eller var pessimister, der lejede. Jeg måtte selv købe hele tre kjolesæt. Men det var på grund af vægten.
Venlig hilsen Hans

Send dit spørgsmål eller dine kommentarer til engell@eb.dk Vi kan desværre ikke love, at alle for svar, men hver uges vælges 5-6 interessante spørgsmål ud, som Hans Engell svarer på i EKSTRA

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere