Obama i valghumør: Beskat de rige

Præsident Barack Obama låner slogan om de velhavende 1 % fra Occupy Wall Street-bevægelsen

En veloplagt Barack Obama indtager talerstolen i Palm Beach Gardens i Florida. (Foto: AP)
En veloplagt Barack Obama indtager talerstolen i Palm Beach Gardens i Florida. (Foto: AP)

Præsident Barack Obama vil gøre den økonomiske ulighed i USA til et centralt tema i præsidentvalget i november og kræver, at de rigeste amerikanere betaler mere i skat.

I en tale i Florida tirsdag siger Obama, at det er urimeligt, at de rigeste bliver rigere, mens middelklassen sakker bagud.

– Det er forkert. Det er ikke fair, siger Obama og påpeger, at pengene i stedet bør investeres i uddannelse og infrastruktur.

– Ønsker vi at fortsætte med at give skattelettelser til de rigeste som mig eller Warren Buffett - eller ønsker vi at investere i det, der vil styrke vores økonomi og garanterer vores sikkerhed, spørger han.

Millionær-skat
Obama lægger samtidig op til et opgør med republikanerne i Kongressen om den såkaldte Buffett-regel, der er et lovforslag om, at velhavende amerikanere betaler mere i skat.

Milliardæren Warren Buffett har lagt navn til reglen, da han med egne ord finder det urimeligt, at han har en lavere skatteprocent end sin sekretær. Obama er enig.

– Hvis du tjener mere end en million dollar om året, så burde du mindst betale den samme skatteprocent som en middelklassefamilie, siger Obama og opfordrer medlemmer af kongressen til at vedtage loven.

Læs: Wall Street forgylder Mitt Romney

Obama spiller højt spil ved at gøre skattestigninger til et valgtema. Højere skat - selv om det kun er møntet på de allerrigeste - er en tvivlsom vinderstrategi i amerikansk politik. Republikanerne har da også afvist Obamas skatteforslag som 'klassekamp' og 'misundelsesskat'.

Obamas sandsynlige modstander i november, republikaneren Mitt Romney, er milliardær og et godt eksempel på, hvad Obama vil ændre. Romney betalte sølle 14 procent i skat i 2010 og 2011. Det er cirka halvdelen af en almindelig lønmodtager.

Læs: Romney udvider sommerhus for 66 mio.

Obama-kampagnen rettede mandag et angreb på Mitt Romney, der har bankkonti i skattely på Cayman Island - og en nu lukket konto i en bank i Schweiz.

– Hvorfor ville du have en bankkonto i Schweiz i stedet for en i USA? Det er et oplagt spørgsmål! Hvornår havde vi sidst en præsidentkandidat, som havde en bankkonto i Schweiz? Jeg tror, svaret er aldrig, siger den demokratiske senator Dick Durbin.

1 af 3 Obama vil gøre den økonomiske ulighed til et centralt tema i valgkampen. (Foto: AP)
2 af 3 Rigmanden Mitt Romney skal efter alt at dømme udfordre Obama til november. (Foto: AP)
3 af 3 En veloplagt Barack Obama indtager talerstolen i Palm Beach Gardens i Florida. (Foto: AP)
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere