Lektor: Irak-kommission er politisk drilleri

Irakkommissionen er mere politisk drilleri end en egentlig undersøgelse af krigen i Irak, vurderer ekspert.

Det er rent spil for galleriet, når regeringen tirsdag eftermiddag præsenterer udkastet til den såkaldte Irak- og Afghanistankommission, der skal belyse Danmarks rolle i krigene i Irak og Afghanistan.

I hvert fald hvis man spørger Peter Viggo Jakobsen, der er lektor ved Forsvarsakademiet.

- Jeg ser det som et udtryk for politiske drillerier. Den her kommission er en af de ting, den nuværende regering har haft lyst til at gøre, siden de var i oppositionen. Nu har de så magten til at gøre det - og derfor gør de det, siger Peter Viggo Jakobsen.

Kommissionen skal blandt andet undersøge, hvad baggrunden var for beslutningen om at gå ind i Irakkrigen.

Men Peter Viggo Jakobsen tror ikke på, at kommissionens arbejde vil gøre os meget klogere på det spørgsmål - heller ikke, hvis man indkalder den tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen til vidneskranken.

- Han vil sige det samme, som han har sagt 100 gange før; at det var en politisk beslutning, siger Peter Viggo Jakobsen.

Han tror heller ikke på, at kommissionen vil give svar på, om statsministeren kendte til de danske soldaters håndtering af fanger.

- Jeg er sikker på, at han vil sige, at han ikke kendte noget til det, han ikke burde kende noget til. Det er det, han altid gør, og det ville være dumt af ham at gøre noget andet nu, siger Peter Viggo Jakobsen.

Selv om hans overordnede vurdering af kommissionen er, at den er til for at pege fingre af politiske modstandere, håber Peter Viggo Jakobsen dog på, at den vil give et bedre overblik over, hvem der vidste hvad hvornår omkring fangesagerne.

- Og man kan håbe på, at det betyder, at man fremadrettet vil kunne lave nogle tiltag, der giver en klarere arbejdsgang mellem forsvarsministeriet og forsvarskommandoen.

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S), justitsminister Morten Bødskov (S) og udenrigsminister Villy Søvndal (SF) præsenterer det såkaldte kommissorium tirsdag klokken 16.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere