Grækerne skal vælge ny regering i maj

Der vil onsdag blive udskrevet lynvalg i Grækenland, og det kan bringe aftalen om nødlån i fare

Onsdag vil regeringen i Grækenland udskrive parlamentsvalg. Afstemningen ventes at blive afholdt om få uger.

- Valget vil, ser det ud til, finde sted den 6. maj, sagde sundhedsminister Andreas Loverdos i parlamentet tirsdag.

Premierminister Lucas Papademos vil på et møde onsdag eftermiddag bede præsident Karolos Papoulias om at udskrive valget og opløse parlamentet.

Valget bliver det første siden gældskrisen eksploderede i slutningen af 2009.

Krisen udløste den største økonomiske nedtur i Grækenland siden Anden Verdenskrig. Arbejdsløsheden er vokset til det højeste nogensinde, og krisen skabte bekymringer for et kollaps i eurosamarbejdet.

Udløser valget i maj ikke et klart resultat, kan det bringe Grækenlands aftale med EU, den Internationale Valutafond (IMF) og Den Europæiske Centralbank, om at stille milliarder af euro til rådighed for landet, i farezonen.

De to førende partier, det konservative Nyt Demokrati og det socialistiske Pasok, har ifølge meningsmålinger mistet opbakningen fra mange vælgere, fordi de støtter den enorme spareplan, som de internationale långivere har krævet.

Begge partier har bakket teknokraten Lucas Papademos' midlertidige regering op i dens bestræbelser på at undgå en statsbankerot. En ud af fem ansatte i det offentlige skal afskediges, pensionerne skal nedsættes og inddrivelsen af skat skal forbedres.

Og det kan få vælgerne til at vende de to partier ryggen til fordel for en række mindre partier, der står stærkt i meningsmålingerne, fordi de ikke vil acceptere de barske krav fra EU og IMF om nedskæringer.

Det kan forhindre de to store partier i at danne regering efter valget. IMF har advaret om, at et valg kan skabe tvivl om gennemførelsen af de indgåede aftaler.

/ritzau/Reuters

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere