Bødskov forsvarer PET-sletning i Sohn-sag

Naturligt at PET løbende sletter sager, der ikke mere er relevante. Det siger justitsministeren

Der er intet nyt i, at Politiets Efterretningstjeneste (PET) i midten af 1990'erne makulerede en række sager på det politiske område. Det fik politikerne i Folketinget at vide i ministersvar.

Det fastslår justitsminister Morten Bødskov (S).

- Den daværende justitsminister oplyste for eksempel i 2009 i flere folketingssvar, at PET havde makuleret sagerne, og at dette var sket på initiativ af tjenestens ledelse, siger Morten Bødskov i en pressemeddelelse.

Sagen om PET's slettede arkiver om danske politikere blussede op i påsken, da flere koldkrigshistorikere i dagbladet BT oplyste, at efterretningstjenesten havde slettet sagsmapper om erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF).

Ole Sohn var den sidste formand for Danmarks Kommunistiske Parti (DKP), og historikeren Regin Schmidt mener, at PET begyndte at destruere personarkiver for at forhindre, at dens overvågning af politikere blev trævlet op.

Ifølge chefen for PET, Jakob Scharf, slettes personfølsomme oplysninger ofte, hvis de ikke længere er relevante for PET.

- Der er intet underligt i, at følsomme personoplysninger er blevet slettet, har Jakob Scharf udtalt i en kortfattet kommentar til sagen.

Justitsministeren fastslår, at PET har pligt til løbende at makulere oplysninger og sager.

- Hvis PET skulle opbevare personoplysninger ud over den tid, den efterretningsmæssige interesse rækker, vil det naturligt lede tankerne hen på forhold, som visse østeuropæiske lande heldigvis forlod for flere år siden, siger Morten Bødskov.

- Og det må først og fremmest være hensynet til enkeltpersoner og ikke til historikerne, som afgør, om oplysninger, der ikke længere er relevante og nødvendige for efterretningstjenesten, skal slettes, siger Morten Bødskov.

Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, har kaldt ministeren i samråd om makuleringssagen.

- Hvis oplysningerne er slettet, fordi der ikke var hold i en mistanke om noget ulovligt, må de sige det meget klart. Som situationen er nu, har Sohn og andre ulovligt registrerede ikke mulighed for at rense deres navn, siger Pernille Skipper.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere