- Problemerne begyndte før Obama

Sort uheld: Larry Chester blev arbejdsløs, da USA fik sin første afroamerikanske præsident. Han vil alligevel give genvalg til Barack Obama

Larry Chester, 52, får tre måltider mad om dagen på et herberg i det centrale New Orleans. Det kan ikke blive værre, mener den arbejdsløse maler. (Foto: Benjamin Kürstein)
Larry Chester, 52, får tre måltider mad om dagen på et herberg i det centrale New Orleans. Det kan ikke blive værre, mener den arbejdsløse maler. (Foto: Benjamin Kürstein)

NEW ORLEANS (ekstrabladet.dk): Først røg jobbet som maler - derefter mistede han kone, hjem og opsparing. Nu lever Larry Chester på et herberg i New Orleans i den amerikanske sydstat Louisiana.

Sidst Larry Chester, 52, svingede malerpenslen var i 2008 - samme år, som Barack Obama blev valgt som USA's første sorte præsident. Obamas budskab om håb og forandring efterlader den ledige maler med en dårlig smag i munden.

– Det er ironisk, at mit liv skulle gå ad helvede til, da Barack Obama blev præsident. Jeg har ikke kunnet finde arbejde i fire år. Forestil dig, hvordan jeg må have det, siger han og ryster opgivende på hovedet.

Larry Chester flyttede til New Orleans, fordi han ville deltage i genopbygningen af byen, der var ødelagt efter orkanen Katrina. Men krisen udtørrede jobmarkedet på golfkysten.

– Jeg har arbejdet hele mit liv. Jeg har taget gymnasieeksamen. Jeg er ikke som mange andre her, der er narkomaner eller alkoholikere, siger han til ekstrabladet.dk og peger på det øvrige klientel på herberget.

19 gange rigere
Men Larry Chester er ikke alene. USA’s sorte, der udgør 14 procent af befolkningen, har taget en dyb, kollektiv nedtur de seneste år. Finanskrise, boligkollaps og ledighed har ramt de sorte særligt hårdt, viser en undersøgelse fra Pew Reaserach Center.

Da USA i 1984 begyndte at føre statistik over den økonomiske ulighed i landet, var hvide i gennemsnit 12 gange rigere end sorte. 11 år senere - da Bill Clinton blev kaldt 'USA's første sorte præsident' - var forskellen blot 1:7.

De sidste års krise har vendt udviklingen på hovedet. I dag er en gennemsnitlig hvid familie ifølge undersøgelsen 19 gange rigere end en tilsvarende sort familie - velstandskløften er den dybeste i over en generation.

Historisk præsident
Præsident Barack Obama, søn af en hvid mor og en sort far, kom til magten, fordi en vifte af minoritetsgrupper støttede hans historiske kandidatur. De barske økonomiske realiteter betyder imidlertid, at opbakningen er skrøbelig.

En måling i avisen Washington Post sidste sommer viser, at antallet af sorte, som bifalder Obamas økonomiske politik, er faldet fra 77 procent til 51 procent. Men Larry Chester vil ikke give landets første sorte præsident hele skylden.

– Det var noget lort, før Barack Obama kom til magten. George W. Bush havde ødelagt økonomien. Det vil kræve mere end fire år at rette op på problemerne.

– Selv om jeg aldrig har haft det dårligere, vil jeg stemme på Obama igen til præsidentvalget. Problemerne begyndte, før han blev valgt, siger maleren, der tror på lysere tider forude.

– Det kan i hvert fald ikke blive værre, siger han.

1 af 3 Larry Chester har ikke kunnet finde arbejde som maler i de sidste fire år. (Foto: Benjamin Kürstein)
2 af 3 Finanskrisen er gået særligt hårdt ud over USAs sorte befolkning. (Foto: Benjamin Kürstein)
3 af 3 Larry Chester, 52, får tre måltider mad om dagen på et herberg i det centrale New Orleans. Det kan ikke blive værre, mener den arbejdsløse maler. (Foto: Benjamin Kürstein)
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere