Engells brevkasse

Politisk kommentator Hans Engell svarer hver uge på spørgsmål fra læserne i Ekstra Bladets lørdagsmagasin EKSTRA

(Foto: Kristian Linnemann)
(Foto: Kristian Linnemann)

Arbejdsløse unge
Er det rigtigt, at arbejdsløsheden blandt de unge stiger, og er det ikke et problem for hele samfundet, hvis unge mennesker ikke kommer i gang med at arbejde? Hvorfor gør regeringen intet som helst for at få de unge i gang?
Venlig hilsen S. Neumann

Kære S. Neumann
Jo, det er et virkelig alvorligt problem, du har fat i.

AE-rådet offentliggjorde forleden en undersøgelse, som viser, at arbejdsløsheden for de 15-29-årige er mere end fordoblet under krisen og i dag ligger på 12 pct.

Også i 80'erne og 90'erne havde vi betydelig ungdomsledighed, og mange er i dag stadig på offentlig forsørgelse, så det er en alvorlig påmindelse om, hvad der kan ske, hvis hele det område med de unge gror fast.

Ungdomsledigheden har stort set ikke flyttet sig på to år, og i dag er omkring 50.000 unge uden arbejde.

Bliver der gjort noget ved det? Ja, regeringen har vedtaget regler, der forbedrer mulighederne for unge ufaglærte til at blive faglærte. Kontanthjælpsreformen skal sende flere unge ledige på arbejde, og uddannelse og ungdomsledigheden bliver helt sikkert et emne ved de kommende trepartsforhandlinger.

Det er et område, hvor der nu er betydeligt politisk fokus.
Venlig hilsen Hans

Hvad vil du spørge Hans Engell om? Send dit spørgsmål til engell@eb.dk

Lad pensionister flytte sammen
Først tak for din brevkasse og de svar, du giver. De er forståelige og letlæselige. Hvorfor lader man ikke pensionisterne flytte sammen? Tror meget sygdom kunne klares, hvis det blev muliggjort. Kommunerne ville spare meget, både hjemmehjælp, boligtilskud og andre tilskud.

Lad dog dem flytte sammen, uden de mister noget af deres pension.
Mvh. Tami

Kære Tami
Nu er der jo ingen, der forbyder pensionister at flytte sammen, hvis de har lyst til det, men de forskellige ydelser udregnes efter husstandens størrelse -og anderledes kan det nok ikke være. Huslejen og andre udgifter er jo ens, uanset om man er en eller to. Og i disse sparetider, hvor regeringen skal hente milliarder på de offentlige udgifter, tror jeg ikke, du får nogen til at ændre på det område.
Venlig hilsen Hans Engell

Hvad vil du spørge Hans Engell om? Send dit spørgsmål til engell@eb.dk

Kævl og bøvl i Folketinget
Har du et bud -eller et godt svar -på, hvornår spærregrænsen til Folketinget bliver sat op til evt. fire-seks procent? Jeg spørger, fordi jeg synes, der er alt for store forskelle mellem de partier, som styrer Danmark, og derfor får de ikke udrettet særlig meget på tinget. Et stort kludetæppe, hvor det meste af tiden går med indre stridigheder.
Venlig hilsen Gorm Zaar Christiansen

Hej Gorm
Kævl og bøvl i Folketinget har ikke noget med spærregrænsen at gøre. Problemet er de store partier -ikke de små. Faktisk har de små og mindre partier ofte spillet en formidlende rolle for at få de store til at samarbejde.

Og husk så lige på, at vi lever i et folkestyre, hvor der må være mulighed for en vifte af partier. Jeg synes, det ville være meget kedeligt, hvis vi kun havde S og V at vælge imellem. Den nuværende spærregrænse fungerer faktisk udmærket, og derfor har heller ingen partier planer om at foreslå den ændret.
Venlig hilsen Hans

Hvad vil du spørge Hans Engell om? Send dit spørgsmål til engell@eb.dk

Fedterøv for Helle
Jeg synes, den socialdemokratiske gruppeformand, Mogens Jensen, virker som et ualmindeligt stort fjols. Kræver det ikke en vis intelligens at være formand for en folketingsgruppe og ikke bare optræde som fedterøv for Helle Thorning? Jeg hørte Mogens Jensen forleden, hvor han skamroste Thorning og hendes spindoktor. Er Mogens Jensen valgt af den socialdemokratiske folketingsgruppe, eller er det partiformanden som udpeger ham?

Undskyld min form, men jeg kan ikke holde manden ud.
Venlig hilsen Gl. garder Niclas Borch

Hej Niclas
Smag og behag er forskellig, og da Mogens Jensen ved valget fik 6400 personlige stemmer, må han da have enkelte fans i hvert fald i Vestjylland.

En gruppeformand skal formelt vælges af folketingsgruppen og bliver således ikke bare 'udpeget', men der er ingen tvivl om, at Helle Thorning havde den helt afgørende indflydelse på, hvem S-gruppen valgte som gruppeformand og politisk ordfører efter valget.

En gruppeformand skal jo både være gruppens og regeringens mand -og den balanceakt kan være svær, især når der er mange anonyme angreb på partilederen fra egne rækker.

Det taler til Mogens Jensens fordel, at han er en hyggelig og omgængelig fyr og prøver at balancere tingene. Men han skal passe på ikke at virke for fedterøvsagtig over for Helle. Det er utroværdigt, for selvfølgelig synes enhver gruppeformand, at hans partileder er et geni. Det får han faktisk penge for at sige.
Med garderhilsen Hans

Send dit spørgsmål eller dine kommentarer til engell@eb.dk Vi kan desværre ikke love, at alle for svar, men hver uges vælges 5-6 interessante spørgsmål ud, som Hans Engell svarer på i EKSTRA

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere