R: Bahrain burde aldrig have haft Storkorset

De Radikale mener ikke, at Bahrains konge skulle have haft den orden, som dronningen gav styret sidste år.

Dronning Margrethe skulle ikke have givet Bahrains konge Storkorset af Dannebrog under sit besøg i landet sidste år.

Det siger De Radikales udenrigsordfører, Rasmus Helveg Petersen.

Læs også:

Krimi Anholdt Bahrain-datter går i sultestrejke

Udmeldingen kommer samtidig med, at den danske statsborger Abdulhadi al-Khawaja er sultedøden nær i sit fangenskab i Bahrain, hvor han afsoner en livstidsdom for at kræve demokrati i landet.

- Jeg synes da selvfølgelig ikke, at man skulle have givet en orden til Bahrains regent. Men det er ikke noget, jeg som udenrigspolitisk ordfører har nogen form for indflydelse på, siger han.

Al-Khawaja er ifølge flere menneskerettighedsorganisationer blevet tævet og tortureret under sit fængselsophold, og sultestrejker nu på 59. døgn. Også en rapport foranlediget af Bahrains konge selv har fastslået, at der har været tale om tortur.

Læs også:

Abdulhadi al-Khawaja er døden nær. (Foto: AP) Krimi Sultestrejkende aktivist er tæt på at dø

Rasmus Helveg Petersen fastslår dog, at han på ingen måde vil kræve, at Kongehuset kræver at få sin orden - der er et af de største danske æresbevisninger - retur.

- Det ser jeg som to helt adskilte diskussioner. Bahrains opførsel er helt uacceptabel, men vi ønsker ikke at bruge kongehuset i dansk udenrigspolitik på nogen måde, siger Rasmus Helveg Petersen.

- Vi står med en med en meget alvorlig diplomatisk krise, og vi vil ikke inddrage diskussionen om storkorset i det her. Det er en utidig sammenblanding, siger han.

Tilbage i efteråret krævede Rasmus Helveg Petersens partifælle Zenia Stampe ellers, at Storkorset blev leveret tilbage.

Læs også:

Samfund Arabiske grupper kræver dansk borger fri

I efteråret bebudede også Socialdemokraternes udenrigsordfører Jeppe Kofod, at man ville 'tage en dialog med hoffet' om Storkorset.

0 kommentarer
Vis kommentarer