R: Bødskov skal holde sig ude af Sohn-sag

Det er drastisk at inddrage justitsminister Morten Bødskov (S) i Sohn-sagen, siger De Radikales retsordfører.

De Radikale er uenige med SF om, hvorvidt justitsminister Morten Bødskov (S) skal gå ind i sagen om, at arkiver med vækst- og erhvervsminister Ole Sohn (SF) og andre politikere, som PET formodentligt fulgte under den kolde krig, angiveligt er slettet.

- Det er drastisk at inddrage justitsministeren. Det kommer helt af sig selv, når vi skal se på den større åbenhed om PET og på muligheden for at åbne arkiverne for historisk indsigt, siger Jeppe Mikkelsen, De Radikales retsordfører og tilføjer:

- PET-udvalget, der har set på større åbenhed hos PET, har ikke taget stilling til en historisk indsigt i PET, det er vi åbne over for at drøfte.

- Men før vi kan gøre det, skal vi se, hvor meget der er at give indsigt i, og hvor meget makulatoren har spist, siger Jeppe Mikkelsen.

Han mener, hele spørgsmålet kan vendes om.

- Hvorfor skal der stadig ligge oplysninger på folk, hvis de ikke er under mistanke. Er de ikke det, skal PET slette oplysningerne, det skal politiet også gøre.

- Borgerne skal kun overvåges i det omfang, det er nødvendigt, og at de er under mistanke. Derfor er det klart, at PET bruger makulatoren, siger Jeppe Mikkelsen.

Dermed er han lodret uenig med SF's fungerende retsordfører, Meta Fuglsang, der finder det meget konkret, når tre historikere rejser mistanke om, at arkivet er destrueret.

- Det er vigtigt, at der er ro omkring PET's arbejde. Derfor skal sådan en mistanke selvfølgelig behandles. Og den, der kan gøre det, er justitsministeren, siger Meta Fuglsang.

- Det er vigtigt, at justitsministeren tager hånd om den mistanke og undersøger, hvad der er i det, så det ikke bare kan blive fejet til side. Det må ikke stå uimodsagt, siger hun.

Når Ole Sohn formodes at have stået i arkivet skyldes det hans fortid som formand for Danmarks Kommunistiske Parti (DKP). Som sådan havde tæt kontakt til tidligere kommunistiske lande som Sovjetunionen og det østtyske DDR.

Mistanken om det destruerede arkiv rejses af historikere som Regin Schmidt, medlem af PET-kommissionen, og koldkrigsforskerne Thomas Wegener Friis og Bent Jensen.

/ritzau/

0 kommentarer
Vis kommentarer