Clinton præsident i 2016? - Tja, bum, bum

USA's udenrigsminister afviser ikke, at hun vil være kandidat - hendes mand, ekspræsidenten, synes, det ville være rigtig fint

Hillary Clintons lidt tvetydige udtalelser fra Istanbul, hvor hun i weekenden var til møde med 'Syriens Venner', har sat fornyet skub i spekulationer om, hvorvidt USA's udenrigsminister kan tænkes at stille op til præsidentvalget i 2016. (Foto: AP)
Hillary Clintons lidt tvetydige udtalelser fra Istanbul, hvor hun i weekenden var til møde med 'Syriens Venner', har sat fornyet skub i spekulationer om, hvorvidt USA's udenrigsminister kan tænkes at stille op til præsidentvalget i 2016. (Foto: AP)

- Jeg vil være glad, hvis hun beslutter sig for at stille op!

Sådan sagde USA's tidligere præsident Bill Clinton, da han i går blev interviewet af tv-stationen ABC's 'Good Morning America'. 'Hun' er fruen, udenrigsminister Hillary Clinton. Hun er hermed er blevet et glovarmt navn i de spekulationer om præsidentvalget i 2016, som allerede er i fuld gang i USA, selv om det endnu ikke er afgjort, hvem der stiller op til præsidentvalget i november i år.
Læs:

Hillary Clinton afslører, at det var en hård beslutning at bide nederlaget i sig og sige ja til at blive Obamas underordnede. (Foto: AP) Politik Hillary: Derfor sagde jeg ja til Obama

Hillary Clinton prøvede at blive demokratisk præsidentkandidat i 2008, men trak sig under primærvalgene, da Barack Obama havde lagt sig i spidsen i den interne partikamp om nomineringen.

Ingen lukkede døre
Selv har den 64-årige Hillary Clinton så sent som i weekenden fra topmødet i 'Syriens Venner' i Istanbul ladet sig interviewe om sine fremtidsudsigter, og over for tv-stationen MSNBC lader hun omhyggeligt være med at lukke nogen dør for muligheden for at stille op i 2016. Interveiwet handler en del om Clintons kamp for kvinderettigheder, og i den forbindelse nævner intervieweren Andrea Mitchell de 'voksende forventninger' i USA til, at udenrigsministeren vil melde sig som præsidentkandidat.

- Det er meget smigrende, men, du ved, jeg har overhovedet ikke planer i den retning. Du ved, jeg har ingen ønsker eller hensigter. Jeg vil gerne gøre det bedste stykke arbejde, jeg kan for denne præsident, som USA's udenrigsminister. Derefter vil jeg bruge nogen tid på at genetablere forbindelsen til det, som gør livet værd at leve - du ved, familie, venner, den slags aktiviteter, som jeg nyder. Og jeg vil skrive lidt og holde lidt foredrag, og jeg er sikker på, at jeg fortsat vil være fortaler for disse ting, lød Hillary Clintons svar.
Læs:

Jeg tror, at jobbet som udenrigsminister er min sidste offentlige post, lyder det fra Hillary Clinton. (Foto: AP) Politik Hillary afslører sine fremtidsplaner

Jeg ved, hvad der sker
MSNBC har også interviewet Bill Clinton, og han udelukker heller ikke, at hans kone ender med at gøre endnu et forsøg på at skaffe familien tilbage til Det Hvide Hus, hvor Bill var boss i årene 1993-2001.

- Hun har fortalt jer og alle mulige andre, at hun mener, at hun nok aldrig mere stiller op til et politisk valg igen. Men jeg har været der, og jeg ved, hvad der sker, når man oplever, at trykket letter efter en årrække af ubrudt aktivitet under højt pres. Jeg tror bare, at hun trænger til at hvile ud og gøre noget, hun kan lide, og uanset hvad hun beslutter sig for at gøre, vil jeg støtte hende.
Læs:

Politik Hillary: Jeg bliver aldrig præsident

Lysår ude i fremtiden
På ABC's 'Good Morning America' lød Bill Clintons ord sådan:

- Jeg tror, at hun er absolut ærlig over for jer, når hun siger, at hun ikke tror, at hun vil vende tilbage til politik. Om hun så gør det eller ej - hvem kan så vide, hvad der sker? Hvis hun skifter mening og beslutter sig for at stille op, bliver jeg glad. Men det er lysår ude i fremtiden, mener eks-præsidenten.

De tvetydige signaler fra Clinton-parret har sat gang i spekulationerne om, hvorvidt den 54-årige guvernør fra New York, Andrew Cuomo, stadig kan anses for den mest sandsynlige demokratiske præsidentkandidat i 2016, hvis Barack Obama - som det i øjeblikket mest ser ud til - genvinder posten i november.
Læs:

Valgkampen i 2012 kan meget vel stå mellem to kvinder, hvor Sarah Palin står i spidsen for republikanerne. (Foto: AP) Politik Palin mod Clinton i 2012

Helt på støtte til homovielser
Andrew Cuomo fører i en række meningsmålinger, som amerikanske medier har sat i gang om næste præsidentvalg. Hos Washington Post, som har haft et 'udskilningsløb' blandt mulige præsidentkandidater i gang over de seneste uger, var Cuomo klart nummer 1 blandt demokraterne i en af de første runder, hvor Clinton var nummer 7. Men, som avisen påpegede: denne placering skyldes nok ikke mindst, at Clinton så hårdnakket har afvist at melde sig som interesseret.

Cuomo er blandt andet i USA kendt som en lidenskabelig fortaler for homoseksuelles ret til at indgå ægteskab - et emne, som ikke mindst i USA sætter følelserne i brand, men som har gjort Cuomo til helt i liberale kredse.

Guvernøren, som har været meget bastant nævnt som Barack Obamas mest sandsynlige vicepræsidentkandidat ved valget i år, endte med at vinde Washingtons Posts kapløb med 59 procents opbakning mod Florida-senator Marco Rubios 41 procent. Heller ikke Cuomo har dog endnu erklæret sig som interesseret i at efterfølge Barack Obama.

1 af 3 Tidligere præsident Bill Clinton vil, siger han, støtte sin kone, uanset hvad hun beslutter sig for i fremtiden. Men han vil blive glad, hvis hun ender med at prøve at blive præsident efter Barack Obama. (Foto: AP)
2 af 3 Guvernør Andrew Cuomo fra New York er blevet helt blandt liberale amerikanere på grund af sit lidenskabelige forsvar for homoseksuelles ret til at gifte sig - her jubler han over, at staten New Yorks senat i 2011 legaliserede de homoseksuelle ægteskaber. Cuomo har hidtil lignet et oplagt bud på en demokratiske præsidentkandidat i 2016. (Foto: AP)
3 af 3 Hillary Clintons lidt tvetydige udtalelser fra Istanbul, hvor hun i weekenden var til møde med 'Syriens Venner', har sat fornyet skub i spekulationer om, hvorvidt USA's udenrigsminister kan tænkes at stille op til præsidentvalget i 2016. (Foto: AP)
0 kommentarer
Vis kommentarer