Minister: Flere grise skal beholde halen

Fødevareministeren vil gøre noget ved den kritiserede kupering af haler på 90 procent af de danske smågrise.

Flere danske svin skal ifølge fødevareminister Mette Gjerskov (S) have lov at beholde halen.

I dag halekuperes mere end 90 procent af smågrisene af landmændene for at forhindre, at svinene selv bider halerne af hinanden.

Dyrenes Beskyttelse og andre europæiske dyrevelfærdsorganisationerne har skarpt kritiseret, at haleklipperiet sker for at tilpasse dyrene til en intensiv svineproduktion, der er i strid med dyrenes naturlige behov. De bider hinanden, fordi de ikke har adgang til halm og andet, de kan rode med.

Det er ikke forbudt at halekupere. Men landmanden skal hver gang dokumentere, at det er nødvendigt.

Og det sker ikke tale, når over 90 procent af grisene kort efter fødslen får nappet det halve af halen, lyder kritikken.

Dyrenes Beskyttelse har derfor for nylig klaget til EU-Kommissionen over landbrugets adfærd efter i årevis forgæves at have forsøgt at komme igennem med kritikken herhjemme.

Nu lover fødevareministeren at præcisere og justere reglerne for halekupering. Ministeren vil ændre vejledningen for indretning af staldene, og der ønskes en opstramning af landsmandens dokumentationskrav i forhold til, hvornår det er i orden at klippe.

- Halekupering er ikke sjovt, men det er bid i halen heller ikke. Derfor skal der i højere grad være halm, grisene kan rode i og beskæftigelsesmateriale, de kan tumle bide i. Derfor har jeg bedt Fødevarestyrelsen præcisere vejledningen på området, siger fødevareminister Mette Gjerskov.

Derudover vil ministeren nu via en fælles EU indsats have præciseret og ændret regelsættet for halekupering.

- Vi tager nu nogle små skridt på vejen også via mere forskning og forslag til anderledes indretning af staldene. Der findes ingen nemme løsning, så vi skal finde den rigtige balance. Og især skal vi have gjort op med automatikken i kuperingerne, siger Gjerskov.

/ritzau/

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere