Fogh: Nato skjuler intet om døde flygtninge

Nato anklages for svigt af 63 libyske bådflygtninge, der døde sidste år. - Vi har intet at skjule, siger Fogh.

Foto: AP
Foto: AP

Nato har intet at skjule, når det kommer til sagen om 63 libyske bådflygtninge, der døde på vej væk fra Muammar Gaddafis regime sidste forår.

Det siger Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, på sit månedlige pressemøde i Bruxelles.

Torsdag konkluderede Europarådet ellers, at Nato i høj grad må tage skylden for, at flygtningene sultede eller tørstede ihjel, efter at de havde drevet rundt på deres båd uden brændstof i to uger.

Ifølge Europarådet sendte libyerne gentagne gange nødsignaler, men de fik ingen hjælp fra skibe under Nato-kommando i området.

Det har fået menneskeretsorganisationen til at kræve, at Nato frigiver satellitbilleder fra området, så man kan finde frem til, hvem der opholdt sig tæt på flygtningebåden.

- Det er klart i Natos interesse at videregive alle de informationer, vi kan. Vi har samarbejdet tæt med Europarådet med de relevante oplysninger til undersøgelsen, siger Anders Fogh Rasmussen.

- Vi vil selvfølgelig nøje overveje alle anmodninger om flere oplysninger. Vi har intet at skjule, fastslår den tidligere danske statsminister.

Nato hævder, at alliancen modtog nødsignalerne fra båden, og at man derefter sendte beskeden videre til alle Nato-skibe efter sædvanlig praksis.

- Lad mig understrege, at Nato under vores mission i Libyen sidste år reddede over 600 flygtninge i problemer i Middelhavet.

- Og nu er spørgsmålet rejst om et specifikt tilfælde, og for at hjælpe med at finde ud af, hvad der er sket, har Nato givet en betydelig mængde information til Europarådet. Vi vil overveje enhver yderligere anmodning, siger Anders Fogh Rasmussen.

Europarådet vil bruge satellitbillederne som grundlag for en retssag mod dem, der ignorerede bådflygtningenes råb om hjælp.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere