Clinton: Assad begår løftebrud

Listen over den syriske leders brudte løfter er lang, siger USA's udenrigsminister, som advarer om følgerne

Syriens præsident, Bashar al-Assad, bryder sine løfter, når han på ny går til angreb på syriske byer og landsbyer, siger USA's udenrigsminister, Hillary Clinton.

- Listen over løftebrud er allerede lang. Assad må standse angrebene mod civile eller være forberedt på alvorlige konsekvenser, advarede Clinton, da hun søndag talte i Istanbul til den løse sammenslutning af lande, der kalder sig "Syriens venner."

- Vort budskab til dem, som giver ordrerne, og dem, som udfører dem, er klart: Stands drabene på jeres medborgere eller tag konsekvenserne, sagde Clinton til repræsentanternes for de mere end 70 lande, der er samlet i Istanbul for at drøfte samordnede reaktioner på udviklingen i Syrien.

Clinton mindede også om, at Assad havde lovet, at nødhjælp kunne komme ind til forskellige områder i Syrien.

- I stedet har den syriske præsident givet ordre til nye angreb og hindret nødhjælp i at komme frem, siger den amerikanske udenrigsminister.

Ifølge Clinton forsyner USA den civile opposition med kommunikationsmateriale, så oppositionsgrupper kan være i forbindelse med omverdenen uden om regimet.

Hun opfordrer til, at oppositionen får opbakning til en demokratisk og pluralistisk vision for Syrien. Hun lovede yderligere 12 millioner dollar i humanitær hjælp, hvormed USA har støttet oppositionen mod Assad med 25 millioner dollar.

Clinton gjorde det også klart, at USA vil uddanne syrere til at dokumentere overtrædelser af menneskerettighederne og sikre indsamling af beviser til kommende retsforfølgelser af dem, der står bag tortur og mishandling.

FN-systemet anslår, at over 9.000 mennesker er blevet dræbt under den et år lange opstand, hvor sikkerhedsstyrkerne brutalt har nedkæmpet protester mod styret.

0 kommentarer
Vis kommentarer