Søvndal: Pres Rusland til Syrien-støtte

Villy Søvndal vil lægge pres på Rusland for at få landet til at spille en aktiv rolle i konflikten i Syrien

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) fortæller fra et møde i sammenslutningen af Syriens Venner, der søndag holder møde i Istanbul, at tiden nu er inde til at lægge pres på store lande som Rusland og Kina for at få løst konflikten i Syrien.

- Det er meget vigtigt, at vi nu får lagt pres på Rusland og Kina for at sikre at de spiller en aktiv rolle i sagen, siger Villy Søvndal til Ritzau.

- Specielt russerne har et tæt forhold til Assad-styret.

Ruslands tætte forbindelser til Assad-styret i Syrien skal ifølge Villy Søvndal bruges i kampen mod regimet, der lørdag meddelte på syrisk stats-tv, at oprøret er nedkæmpet.

Men den udmelding giver Villy Søvndal ikke meget for.

- Kampene fortsætter jo, så det er en del af deres propaganda, siger han og tilføjer, at Syriens Venner fortsat er i gang med at danne sig et overblik over, hvem oprørsfolkene er, og hvad deres plan er.

- De forsøger at samle bredere blandt alle religiøse, etniske og politiske grupperinger, men de er ikke ved vejs ende. De har også forsøgt at gøre det klart, hvad de vil - men det er stadig meget overordnet, så der mangler et stykke arbejde, siger Villy Søvndal.

Overblikket over oprørsgrupperne skal sikre, at de står samlet mod Assad-styret. Samtidig vil det ifølge Villy Søvndal vinde omverdenens tillid.

- Og så skal oprørsgrupperne også overbevise den syriske befolkning om, at der er et reelt alternativ til regimet, og at de trygt kan tilslutte sig oppositionen i forvisning om, at der vil være demokrati og respekt for menneskerettighederne, siger Villy Søvndal.

Sammen med de andre lande i Syriens Venner giver han sin fulde støtte og opbakning til Kofi Annan, der som den internationale fredsmægler i konflikten nu skal forsøge at få kamphandlingerne erstattet med dialog.

0 kommentarer
Vis kommentarer