Erdogan: Syrerne har ret til selvforsvar

Bombardementer fortsætter i oprørsbyen Homs, selv om det syriske regime siger, at oprørere er nedkæmpet

Tyrkiets premierminister, Tayyip Erdogan, siger, at "den syriske befolknings legitime krav" må imødekommes "nu og her".

Den tyrkiske leder, der søndag talte til udenrigsministre fra omkring 70 lande ved åbningen af Syrien-konferencen i Istanbul, understreger, at syrerne har ret til selvforsvar, hvis FN undlader at stoppe blodsudgydelserne.

- Hvis FN's Sikkerhedsråd afholder sig fra at påtage sig ansvaret, så har det internationale samfund ikke anden mulighed end at acceptere den syriske befolknings ret til selvforsvar, siger Erdogan, som også gør det klart, at Tyrkiet ikke vil støtte nogen plan, som hjælper regimet i Damaskus med at blive ved magten.

- Det er ikke muligt for os at støtte nogen plan, som vil støtte et regime, der undertrykker dets egen befolkning, fastslår han.

Ved konferencen i Istanbul drøfter store dele af det internationale samfund, hvordan den væbnede syriske oprørsbevægelse, der kæmper mod Præsident Bashar al-Assads regime, kan støttes.

I mens fortsatte Assads styrker med at bombardere en bydel i oprørsbyen Homs med artilleri og mortergranater. Det syriske regime sagde ellers i en erklæring lørdag, at oprørerne var nedkæmpet.

Syriske menneskerettighedsgrupper siger, at en unge mand blev dræbt ved daggry af sikkerhedsstyrkerne, da de foretog anholdelser i Damir i Damaskus-provinsen. Fire soldater blev også meldt dræbt og 11 såret, da oprørere angreb en hærkolonne i Idlib-provinsen.

I byen Maarat i den samme provins blev en kvinde dræbt af en snigskytte.

I regionen presser en række lande på for at få øget støtten til oprørerne i Den Frie Syriske Hær, som har taget kampen op mod Syriens hær efter måneder med ubevæbnede protester.

Saudi-Arabiens udenrigsminister, prins Saud al-Faisal, siger, at det "er en pligt" at bevæbne oprørerne.

Assad siger, at han accepterer en fredsplan, som er blevet foreslået af Kofi Annan, men mange regeringer har mistanke, at Syrien blot ønsker at købe sig tid.

/ritzau/Reuters

0 kommentarer
Vis kommentarer