Engells brevkasse

Politisk kommentator Hans Engell svarer hver uge på spørgsmål fra læserne i Ekstra Bladets lørdagsmagasin EKSTRA

(Claus Bjørn Larsen)
(Claus Bjørn Larsen)

Regeringen mangler en kaptajn
Kan du forklare, hvor fagbevægelsen er? Vi hører ikke, hvor tilfredse -eller utilfredse - de er med denne regering. Kan S og SF blive ved med at leve med disse meningsmålinger? Jeg er jo godt klar over, at hvis ikke, så mister de ministerbilerne, men omvendt -hvad er så bedst? At stoppe nu eller fortsætte nedturen. Radikale er helt tavse. De lader S SF tage debatten om de ubehagelige ting i dagblade og tv.

Det virker på mig, som om de forskellige partier slås indbyrdes? Det virker, som om der mangler en kaptajn i denne regering?
Åge Clausen

Hej Åge
Fagbevægelsen er skuffet over, at regeringen ikke har leveret flere resultater, og at de radikale har så stor indflydelse. Men den afgørende runde venter forude med trepartsforhandlingerne. Ikke mindst en større satsning på efteruddannelse af medarbejdere spiller en stor rolle for fagbevægelsen.

Jeg tror, regeringen holder hele valgperioden, men har ligesom du hæftet mig ved, at de radikale er helt tavse. Det er ingen tilfældighed. Så længe balladen kørte om betalingsringen og derefter bøvlet med Villy, har Margrethe Vestager ikke haft travlt med at komme på scenen. S og SF må selv tage kuglerne. Det er naturligvis en svaghed, at regeringen ikke fremstår stærkere som et hold, og der er heller ingen tvivl om, at kaptajnens problemer med at styre skuden svækker hele holdet.

Det har været en tung start for den nye SRSF-regering, men en mere præcis dom kan ikke fældes før om et halvt år.
Venlig hilsen Hans

Hvad vil du spørge Hans Engell om? Send dit spørgsmål til engell@eb.dk

Hvorfor betale til efterløn?
Hvorfor er det en god ide at forsætte med at indbetale til sin efterløn, når man sikkert er for ung til at kunne få sin efterløn engang i fremtiden.
Venligst Allan Berthel

Kære Allan
For mange lønmodtagere kan det økonomisk rigtig godt betale sig fortsat at blive i efterlønsordningen, men det er meget individuelt. Du skal tale med din fagforening, a-kasse eller bankrådgiver om sagen.
Venlig hilsen Hans

Hvad vil du spørge Hans Engell om? Send dit spørgsmål til engell@eb.dk

Optimér konkurrenceevne - gå ned i løn
Her er et måske naivt spørgsmål. For at forbedre vores konkurrenceevne kunne alle her i Danmark så ikke gå halvt ned i løn? Samtidig med, at man halverer priserne på alt, så man stadig har den samme købekraft. Produkter, vi laver, kan så produceres til halv pris. Det kan så godt være, at indestående på kontoen bliver dobbelt så meget værd... men pyt da med det. Kunne man ikke bare gøre sådan?
Venlig hilsen Allan Riddertoft

Kære Allan
Konkurrenceevnen afgøres af mange forhold: lønninger, skat, dygtige medarbejdere, råvarepriser, produktivitet, viden, infrastruktur og meget andet. Der er ingen lette løsninger, men din model duer slet ikke. Sorry.

For det første aftales lønningerne af arbejdsmarkedets parter, som ikke ville drømme om at acceptere dit forslag. For det andet bliver f.eks. importerede varer jo ikke billigere -hvem skal betale forskellen på importprisen og prisen i forretningerne? Og endelig peger du jo selv på endnu et problem: Skal alle landets pensionsopsparinger pludselig have dobbelt værdi, vil der nok være enkelte mennesker, som kun sidder med en halveret folkepension, der bliver lidt sure.

Så kære Allan, du må finde på noget bedre.
Venlig hilsen Hans

Hvad vil du spørge Hans Engell om? Send dit spørgsmål til engell@eb.dk

Krig mod Iran
Det varer vel ikke længe, før Israel angriber Iran på grund af deres atomvåben. Hvornår kommer sådan et angreb, og har iranerne ikke gemt deres atomanlæg i et bjerg?

Vi har talt om, hvordan stiller det Danmark? Skal vi være med i den krig med Nato eller hvordan?
Venlig hilsen Karl Th. Pedersen

Kære Karl
Jeg forventer ikke, Israel angriber de iranske atomanlæg, før USA er med. Og der er vi ikke endnu. Præsident Obama har ikke brug for storkrig mod Iran under en præsidentvalgkamp. Israelerne har nok et stærkt luftvåben, men en række af deres kapaciteter f.eks. til tankning i luften er begrænsede, og Israel har heller ikke bomber, som med tilstrækkelig sprængkraft kan trænge ned i de armerede anlæg, Iran har opført i bjergområderne.

Men skulle Israel alligevel slå til, vil et luftangreb blive gennemført tidligt om morgenen, når solen er ved at stå op. Trods alt moderne grej foretrækker piloter klart udsyn. Men krigen er ikke klaret med et angreb. Den vil kræve en langvarig og vedholdende luftmilitær indsats, hvor Israel har brug for amerikansk eller europæisk (måske fransk) bistand.

Danmark vil blive påvirket bl.a. økonomisk, hvis Hormuz-strædet spærres og oliepriserne ryger i vejret. Men jeg forventer ikke, regeringen vil gå ind med dansk militær bistand, ligesom Nato vil holde sig tilbage.
Venlig hilsen Hans

Send dit spørgsmål eller dine kommentarer til engell@eb.dk Vi kan desværre ikke love, at alle for svar, men hver uges vælges 5-6 interessante spørgsmål ud, som Hans Engell svarer på i EKSTRA

0 kommentarer
Vis kommentarer