Connie H frygter ikke klimaforstoppelse

Danskerne fik ikke klimaforstoppelse i decemeber, siger nyudnævnt EU-kommissær Connie Hedegaard, der var i Danmark i dag og lod sig hylde i Europahuset

Connie Hedegaard - her på et arkivfoto, da teknikken driller - var i København, hvor hun blev hyldet som landets ny EU-kommissær. (Arkivfoto: Jens Dresling).
Connie Hedegaard - her på et arkivfoto, da teknikken driller - var i København, hvor hun blev hyldet som landets ny EU-kommissær. (Arkivfoto: Jens Dresling).

Lokalet i Gothersgade 115 i det indre København var pakket med glade EU-tilhængere i eftermiddag.

Og det bliver vel næppe heller mere EU-agtigt; receptionen fandt sted i Europahuset til ære for Danmarks nye EU-kommissær, Connie Hedegaard. Junibevægelsens grand old mand, Jens Peter Bonde, var måske lige undtagelsen i selskabet.

Og at EU er vigtigt, mere nu end nogen sinde før, slog den nye kommissær da også fast i sin tale:

- Os, der synes, at EU er vigtig, har en meget stor opgave i de kommende år med at forklare danskerne, hvorfor det er rigtig svært med EU, men det er fuldkommen umuligt uden.

Connie Hedegaard kalder sit nye job et ’utroligt privilegium’ og frygter ikke, at folk fik klimaforstoppelse under topmødet i december i København.

- Nej, det tror jeg faktisk ikke. Jeg tror, det er gået op for flere og flere, at vi må være mere energieffektive, og at vi skal være mere omhyggelige med, hvordan vi bruger vores ressourcer, siger den nyudnævnte EU-kommissær til ekstrabladet.dk.

Hun tilføjer dog, at jo, det havde da været nemmere, hvis vi havde fået den store forkromede aftale i hus i Bella Center.

Intet nyt om CO2-svindelen
Der var en del kritik af det danske formandskab. Er du glad nu, hvor du sidder nede i Bruxelles og slipper for al kritikken og fnidderen i andedammen?

- Sådan ser jeg slet ikke på det. Jeg fortsætter med at kæmpe for noget, jeg mener er rigtigt: at man er nødt til at tage denne klimaudfordring alvorlig, hvis vi skal kunne leve ni mia. mennesker nogenlunde fredeligt med hinanden.

Og så er der lige spørgsmålet om svindelen med CO2-kvoter, som Europol har opgjort til 38 mia. kroner.

Er det noget, du vil prøve at gøre noget ved?

- Der er der jo gjort. For 14 dage siden vedtog EU’s klimakomite helt nye regler for at stoppe de huller, der har været i de registre, lyder det korte svar fra klimakommissær Connie Hedegaard.