Obama bad Thorning droppe magasinafgift

På et lukket møde bad Barack Obama den danske statsminister om at opgive en omstridt dansk moms

Den amerikanske præsident, Barack Obama, har på et lukket møde bedt statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) om at opgive en omstridt dansk moms, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Da statsministeren i sidste uge besøgte Det Hvide Hus, tog præsidenten således initiativ til at diskutere den foreslåede ændring af den danske moms på magasiner, som kan få magasiner, der koster 30 kroner i USA, til at koste omkring 200 kroner i Danmark.

- Det er en problemstilling, der har optaget os herhjemme, men også sidenhen amerikanerne på meget højt niveau.

- Og det betød også, at præsidenten rejste sagen overfor mig i margenen af mødet, sagde Thorning ifølge avisen, da hun i folketingssalen blev udspurgt om emnet.

Thorning mødte Obama fredag aften dansk tid. Mandag lød det fra skatteminister Thor Möger Pedersen (SF), at den omstridte moms nu foreløbig skulle "udskydes".

Han gjorde det ifølge Jyllands-Posten ikke med henvisning til mødet i Det Hvide Hus, men med henvisning til "hvorvidt lovændringen er i strid med internationale regler".

Momsen i sig selv på et magasin til 30 kroner vil kun udgøre 7,50 kroner, men fordi hvert enkelt magasin skal toldbehandles, vil Post Danmark skulle lægge et gebyr på 160 kroner oven i selv magasinprisen.

Der bliver indført cirka ni millioner magasiner til Danmark hvert år.

Venstre har på baggrund af oplysningerne kaldt statsministeren og skatteministeren i samråd.