Reform skal hente 3,5 milliarder om året

Reform af førtidspension og fleksjob skal på lang sigt give 3,5 milliarder kroner i statskassen

Det vil give en del milliarder kroner i statskassen, at regeringen reformerer området for førtidspension og fleksjob.

Regeringen forventer således, at reformen vil bidrage med 1,9 milliarder kroner til samfundsøkonomien i 2020 og med knap 3,5 milliarder på lang sigt, lyder det i regeringens udkast til reformen, som kan ses på beskæftigelsesministeriets hjemmeside.

På sit ugentlige pressemøde tirsdag øremærkede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) pengene til at forbedre statens finanser.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) begrunder reformen med, at der er alt for mange mennesker, der står uden for arbejdsmarkedet, og de mennesker, der har mindst arbejdsevne, har for svært ved at komme ind.

- Det har enorme konsekvenser for samfundsøkonomien, men først og fremmest for de mennesker, som i dag ikke får mulighed for at realisere deres potentiale, siger Mette Frederiksen i en pressemeddelelse.

Reformen går blandt andet ud på, at personer under 40 år ikke som udgangspunkt kan blive tildelt førtidspension, og at øget rummelighed på arbejdsmarkedet skal sikre, at mennesker med en meget begrænset arbejdsevne får gavn af fleksjob-ordningen.

Social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) slår fast, at regeringen ikke længere vil se passivt til, at unge mennesker parkeres på en offentlig ydelse resten af deres liv.

- Det har samfundet ikke råd til, og det er tegn på, at vi bruger de forkerte løsninger til skade for de unge, det handler om. Vi skal i gang med at investere i de unge i stedet for at opgive dem, siger Karen Hækkerup i pressemeddelelsen.

For at understøtte, at reformen resulterer i en omstilling i kommunerne, vil regeringen drøfte reformen med Kommunernes Landsforening i forårets økonomiforhandlinger med henblik på at sikre, at reformen bliver implementeret efter hensigten.