Thorning: Tid til at se ud over krisen

For en gangs skyld er Grækenlands gældskrise ikke øverst på EU-topmødets dagsorden. Nu handler det om vækst

Grækenland står ikke nævnt med et ord hverken i invitationen eller i det foreløbige udkast til den tekst, EU-landenes 27 stats- og regeringschefer skal enes om på deres topmøde torsdag-fredag i Bruxelles.

Ikke at den græske gældskrise ikke stadig er Europas mest akutte problem. Men statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) håber, at tiden er ved at være moden til vitterligt at se ud over krisen.

- Grækenland fylder altid lidt, når vi mødes alle sammen. Men det er meningen, at det her skal bringe os et lille skridt videre. Vi skal lægge krisestemningen lidt bag os og arbejde fremad, siger Thorning ved ankomsten til Bruxelles.

Statsministeren var i sin egenskab af EU-formand onsdag aften hovedtaler ved en middag blandt kloge hoveder og indflydelsesrige eurokrater.

Hun benyttede aftenmødet i tænketanken Center for European Policy Studies til at trække de helt store linjer op.

Blandt andet med en tak til tysk politiks 'grand old man', tidligere forbundskansler Helmut Schmidt, der har mindet om, at EU's nationer hver for sig snart udgør mindre end en procent af verdens samlede befolkning.

- Hvis vi vil spille en rolle i verden, kan vi kun gøre det sammen, siger Thorning og sætter gældskrisen i perspektiv med et citat fra komikeren Groucho Marx.

- En sort kat, der krydser din vej, er udtryk for, at der er et dyr på vej et eller andet sted hen. Jeg vil opfordre alle Europas venner til ikke at lægge alt for meget i den seneste tids forudsigelser om det europæiske projekt, siger Thorning.

Hovedmålet med topmødet er en debat om, hvordan EU sætter ny gang i vækst og beskæftigelse. Og på forskellig vis at holde medlemslandene fast på stramme budgetter og de allerede aftalte prioriteter i deres økonomiske politik.

Den græske gældskrise er - formelt i hvert fald - henvist til et parallelt møde torsdag mellem eurolandenes økonomi- og finansministre, der skal vurdere, om den græske regerings nyvedtagne reformer lever op til kravene for at frigive nye lån.

0 kommentarer
Vis kommentarer