Nu hænger republikanerne på Romney

Mitt Romney står styrket efter dobbeltsejren i Arizona og Michigan. Nu gælder det super-tirsdag i næste uge

Mitt Romney er tilbage på rette spor med dobbeltsejr i det republikanske primærvalg. Nu bliver det svært at stoppe den tidligere guvernør. (Foto: AP)
Mitt Romney er tilbage på rette spor med dobbeltsejr i det republikanske primærvalg. Nu bliver det svært at stoppe den tidligere guvernør. (Foto: AP)

Trods talrige bommerter og en jævnt kedelig fremtoning har Mitt Romney med sin dobbeltsejr natten til onsdag understreget sin førerposition i det republikanske primærvalg.

To måneder inde i nomineringsdysten bliver det stadig sværere for rivalerne at stoppe den velorganiserede rigmands march mod partiets præsidentkandidatur.

Det kræver 1144 delegerede at blive republikanernes udfordrer til Barack Obama ved præsidentvalget til november. Mitt Romney har nu 167 delegerede mod Rick Santorums 48 delegerede.

Mitt Romney fejede i nat al modstand af bordet i Arizona, hvor han vandt en overbevisende sejr med 20 procentpoint ned til den nærmeste rival. Samtidig halede han sejren hjem i Michigan, hvor han er født og opvokset, med en margin på tre procentpoint.

Læs: Mitt Romney begår ny brøler

Rick Santorums fejlslagne forsøg på at tilføje Mitt Romney et ydmygende nederlag på hjemmebanen kan have kostet dyrt.

– Santorum er hårdt såret efter selvpåførte skader og dybe stød fra Romney. En såret Santorum er nu det eneste, der kan forhindre, at Romney vinder nomineringen, siger den republikanske valgstrateg Curt Anderson til Politico.

Blandt Santorums selvpåførte skader nævnes hans overfokus på kulturelle og religiøse spørgsmål som abort og prævention. Han har også sagt, at en Kennedy-tale om nødvendigheden af at holde stat og kirke adskilt 'gav ham lyst til at kaste op'. Santorum er bare for ekstrem for mange moderate republikanere.

Læs: Santorum floppede i tv-debat

Mitt Romney, en tidligere guvernør og succesrig forretningsmand, har brugt sin overlegne kampagnekasse til at vifte de mere konservative udfordrere væk hver gang, de har gjort tilløb.

I januar knækkede Romney-kampagnen den tidligere kongresleder Newt Gingrich med en brutal smædekampagne på tv og radio. I februar satte Romney en stopper for Rick Santorums fremgang, som havde resulteret i sejre i Minnesota, Missouri og Colorado.

Mitt Romney har nu et godt udgangspunkt forud for super-tirsdag i næste uge, hvor republikanske vælgere i 10 delstater går til stemmeurnerne på én gang.

Se valg-reklame: Her går Rombo amok

Mitt Romneys fokus retter sig mod staten Ohio, hvor Santorum i øjeblikket har et mindre forspring i meningsmålingerne. Romney vil satse alt på at vinde den store delstat, der ofte spiller en hovedrolle i det amerikanske præsidentvalg.

Georgia er også i spil i næste uge - en stat, som Newt Gingrich har repræsenteret i kongressen og har sagt, at han skal vinde for at fortsætte sin kampagne.

Rick Santorum håber på at vinde sydstater som Tennessee og Oklahoma, hvor hans konservative dyder er i høj kurs blandt de republikanske vælgere.

Ron Paul, den ultraliberale kongresmand, vil i den kommende uge fokusere sin opmærksomhed mod et par mindre delstater, North Dakota, Idaho og Alaska, hvor han har chancen for sin første sejr.

1 af 4 Rick Santorum missede chancen for at tildele Romney et ydmygende nederlag i Michigan. (Foto: AP)
2 af 4 Newt Gingrich humper videre og håber, at han kan forblive relevant i nomineringskampen. Han vil satse hårdt på at vinde hjemstaten Georgia i næste uge. (Foto: AP)
3 af 4 Ron Paul, 76, pønser på første sejr på super-tirsdag i næste uge. (Foto: AP)
4 af 4 Mitt Romney er tilbage på rette spor med dobbeltsejr i det republikanske primærvalg. Nu bliver det svært at stoppe den tidligere guvernør. (Foto: AP)
0 kommentarer
Vis kommentarer