Egypterne vælger præsident til sommer

Den 21. juni vil egypterne kende navnet på Hosni Mubaraks efterfølger på præsidentposten

Egypten tager hul på det længe ventede præsidentvalg i maj, oplyser lederen af landets valgkommission.

Efter præsident Hosni Mubarak blev væltet fra magten den 11. februar sidste år, har et militærråd under ledelse af feltmarskal Muhamed Hussein Tantawi ledet Egypten.

Men med præsidentvalget gør militærrådet nu klar til at overdrage magten til et civilt styre.

Første runde strækker sig over to dage, den 23. og 24. maj, og den anden valgrunde finder sted tre uger senere, den 16. og 17. juni.

De endelige resultater ventes klar den 21. juni, hvor det så vil stå klart, hvem der skal være præsident i det folkerige land i Nordafrika.

Der vil ikke være internationale observatører til stede for at overvåge, at alt går rigtigt til ved præsidentvalget, oplyser lederen af valgkommissionen, Faruq Sultan.

Efter Mubarak var trådt tilbage sidste år, lovede det regerende militærråd, at præsidentvalget ville finde sted inden for et halvt år.

Siden da har demonstranter jævnligt været samlet på den ikoniske Tahrir-plads i det centrale Kairo for at minde rådet om dets løfte til befolkningen.

Mange af de unge aktivister nærer en vis mistillid til det militære styre, blandt andet fordi Tantawi var Mubaraks forsvarsminister gennem mange år.

Aktivisterne frygter, at militæret vil være dem, der trækker i trådene bag kulissen.

Blandt de kandidater, der ventes at stille op til præsidentvalget, vurderes den tidligere udenrigsminister og forhenværende chef for Den Arabiske Liga Amr Moussa at have en god chance for at vinde valget.

Også Abdel Moneim Abul Fotuh, der er tidligere medlem af Det Muslimske Broderskab, er blandt favoritterne, særligt efter Broderskabet fik en jordskredssejr ved det netop overståede parlamentsvalg.

Nobelpristager Mohamed ElBaradei, som er tidligere chef for FN's Atomenergiagentur (IAEA), valgte i januar at trække sig som kandidat. Han sagde, at det skete i protest mod den mangelfulde demokratiske udvikling i Egypten efter Mubaraks fald sidste år.