Forslag: Kommissær til forgældede grækere

Formand for eurogruppen mener, at man bør udpege en særlig EU-kommissær for genopbygningen af Grækenland

EU bør få sig en specielt udpeget kommissær for Grækenland, som skal stå for at holde nøje opsyn med genopbygningen af det gældsplagede land.

Det foreslår chefen for eurogruppen, Jean-Claude Juncker, som også er premierminister i Luxembourg.

- Jeg er meget stor tilhænger af at få en EU-kommissær, som har ansvar for opgaven med at opbygge strukturen i den græske økonomi, fortæller Juncker til den tyske avis Die Welt.

Tyskland har tidligere luftet en tilsvarende idé om en egentlig budgetkommissær for Grækenland, og det har vakt vrede blandt grækerne, der nægter at modtage ordrer fra udlandet.

Men Junckers forslag er ikke det samme som det tyske, lyder det.

- Det skal ikke være en budgetkommissær, men en opbygningskommissær, som skal koncentrere alle kompetencer fra EU-Kommissionen, der handler om Grækenland, forklarer han.

Denne kommissær skal hjælpe grækerne med selv at komme på fode igen, lyder det fra Jean-Claude Juncker.

Samtidigt er de græske politikere i færd med at gennemføre gennemgribende nedskæringer og besparelser, som skal genoprette landets kriseramte offentlige finanser.

Reformerne kræves af de internationale långivere til gengæld for den nye redningspakke fra eurolandene til 130 milliarder euro.

Meningsmålinger viser, at et flertal af tyskerne er trætte af, at de skal blive ved med at punge ud for at få Grækenland på fode igen, mens grækerne til gengæld er trætte af at blive belært af tyskerne.