Sådan vil Rick Santorum knække Mitt Romney

Højrereligiøse Rick Santorum står bag lumsk plan, der skal besejre Mitt Romney i det republikanske nomineringsopgør i Michigan

Rick Santorum er ude og fiske stemmer på en restaurant i Kentwood, Michigan. Måske er der også et par demokrater i blandt. (Foto: AP)
Rick Santorum er ude og fiske stemmer på en restaurant i Kentwood, Michigan. Måske er der også et par demokrater i blandt. (Foto: AP)

Den republikanske præsidentkandidat Rick Santorum håber, at tusinder af demokratiske vælgere vil udnytte et smuthul i den lokale valglov og stemme på ham, når der tirsdag afholdes primærvalg i Michigan.

Rick Santorums kampagne har betalt for et automatisk telefonopkaldt - et såkaldt robo-call - der opfordrer demokrater til at møde op og stemme på den højrereligiøse ekssenator.

Adskillige meningsmålinger tyder på dødt løb mellem Rick Santorum og Mitt Romney i Michigan, der er hovedstad for den amerikanske bilindustri - og dermed kan få hundrede demokratiske stemmer tippe afgørelsen.

Mitt Romney, 64, er født og opvokset i Michigan, hvor hans far var populær guvernør i 1960’erne, og et nederlag i delstaten kan få store konsekvenser for hans præsidentdrømme.

Læs: Romney begår ny bommert

Den venstreorienterede hjemmeside Daily Kos har også lugtet muligheden for, at demokrater kan blande sig i den interne republikanske nomineringsstrid.

Hjemmesiden har sendt en direkte opfordring til sine brugere i Michigan om at trække i vintertøjet og gå ud at stemme på Santorum, der ellers ikke er venstrefløjens kop te.

Men demokraterne mener, at Rick Santorum vil være en mere overkommelig modstander for Barack Obama ved præsidentvalget i USA til november end Mitt Romney.

Romney var samtidig en indædt fortaler for at lade automobilindustrien gå konkurs under finanskrisen - og det har lokale demokrater ikke glemt.

Læs: Sarah Palin har ikke givet op

Rick Santorums automatiske telefonbesked til vælgerne minder dem netop om Romneys kamp mod Obama-administrationens hjælpepakke til bilindustrien.

– Mitt Romney støttede hjælpepakken til sine milliardær-venner på Wall Street, men var modstander af hjælp til automobilindustrien. Det er et slag i ansigtet på Michigan-arbejderne, og vi vil ikke lade Romney slippe af sted med det, lyder det i beskeden, som kan høres i sin fulde længe her.

Rick Santorum var også modstander af hjælpepakken til automobilindustrien, men han har forklaret, at han er modstander af alle former for hjælpepakker - også til bankerne.

Der er også primærvalg i Arizona, men her viser meningsmålingerne, at Mitt Romney står til en sikker sejr. Der er 30 delegerede på spil i Michigan, der fordeles efter forholdstal, mens samtlige 29 delegerede i Arizona går til vinderen.

Ekstrabladet.dk følger slaget og bringer resultatet fra Michigan og Arizona i nat dansk tid.