Putin vil bruge 4340 milliarder på forsvar

Den russiske præsidentkandidat vil bruge enorme summer på at rette op på mange års forfald i russisk forsvar

Vladimir Putin vil bruge 4340 milliarder kroner på militært isenkram. (Foto: AP)
Vladimir Putin vil bruge 4340 milliarder kroner på militært isenkram. (Foto: AP)

Forud for det russiske præsidentvalg den 4. marts har Ruslands nuværende premierminister og efter al sandsynlighed kommende præsident, Vladimir Putin, offentliggjort sine planer for landets forsvar.

I et officielt medie og på sin valgkampside, skriver Putin ifølge det norske medie NRK:

- I løbet af det næste årti skal der investeres omkring 23 billioner rubler (4340 milliarder kroner).

Præsidentkandidaten skriver også, at landet skal vurdere trusselsniveauet for de næste 30 til 50 år.

- Vi vil ikke have mulighed for at styrke vores position i verden, udvikle vores økonomi og vores demokratiske institutioner, hvis vi ikke er i stand til at forsvare Rusland, skriver han i indlægget.

Putin afviser, at der er tale om en militarisering af det russisk budget - men at det store beløb skyldes, at der er meget at indhente efter forsvarets forfald op gennem 1990'erne.

Favoritten til at blive Ruslands næste præsident ventes at vinde præsidentvalget 4. marts med stort forspring. Han står til at få cirka 55 procent af stemmerne allerede i første valgrunde.

Den russiske opposition har dog siden parlamentsvalget i december gennemført flere protester mod Putin og planlægger store demonstrationer igen den 26. februar en uge før præsidentvalget.

Meningsmålinger viser, at Putin uden større problemer vinder præsidentvalget allerede i første runde. Han står i den seneste måling til 55 procent af stemmerne. Ingen af hans modkandidater står til mere end godt 10 procent.