ACTA-skeptikere slap af: EU forbyder overvågning

EU-domstolen har bestemt, at sociale netværk og internetudbydere ikke kan blive pålagt systematisk overvågning

Demonstration i Frankrig mod ACTA. (Foto: Tom Craig/AP)
Demonstration i Frankrig mod ACTA. (Foto: Tom Craig/AP)

Lørdag vil mange tusinde over hele Europa gå på gaden i protest mod udsigten til at blive overvåget på internettet, skriver Politiken fredag.

Alene i Danmark har næsten 12.000 på Facebook bebudet, at de vil deltage i demonstrationer i København, Aarhus, Aalborg og Odense.

Men EU-domstolen i Luxembourg er kommet aktivisterne i forkøbet, skriver Politiken.

Læs også:

Se også: Danske computere bombarderes af svindlere

Demonstrationerne retter sig mod en ny, international aftale mod piratkopiering (Acta), som ifølge arrangørerne 'forvandler internetvirksomheder til et privat ophavsretspoliti'.

Aktivisterne frygter, at sociale netværk og internetudbydere som TDC og Telia bliver tvunget til at kontrollere alt, hvad brugerne foretager sig på nettet, for at sikre, at for eksempel musik og film ikke bliver downloadet ulovligt.

Det strider imod privatlivets fred, beskyttelsen af personlige oplysninger og ytringsfriheden, advarer de.

Læs også:

Trine Bramsen (S) kan ikke se nogen problemer ved ACTA-aftalen, der skal stoppe pirateri. (Foto: fra trinebramsen.dk) Politik - 1. feb. 2012 - kl. 15:25 Politiker beskudt på nettet

EU-dommen, der faldt i sidste uge, har taget stilling til netop det spørgsmål, og dommen forbyder slet og ret, at sociale netværk og internetudbydere kan blive pålagt en systematisk overvågning for at afsløre piratkopiering.

Nok har musikere, filmskabere og andre rettighedshavere en helt legitim interesse i at beskytte deres levebrød. Men de kan ikke forlange, at brugerne systematisk overvåges.

Det ville krænke hensynet til blandt andet informationsfriheden og beskyttelsen af personlige oplysninger, og det vejer tungere end hensynet til ophavsretten, fastslår dommen ifølge Politiken.

Læs også:

Se også: Venstre har ikke taget stilling til ACTA

Dermed burde aktivisternes frygt være manet i jorden, mener Søren Sandfeld Jakobsen, professor på Aalborg Universitet og førende ekspert på området.

- Jeg kan ikke med min bedste vilje se, at der er noget grundlag for bekymringen, i hvert fald ikke i Europa. EU-domstolen har gjort det klart, at der ikke kan blive tale om generel overvågning, siger Søren Sandfeld Jakobsen.

0 kommentarer
Vis kommentarer