Obama og Thorning udvekslede børne-tip

Barack Obama og Helle Thorning-Schmidt har begge døtre. Det gav anledning til et muntert øjeblik på et ellers alvorligt møde i Det Hvide Hus

USA's præsident Barack Obama havde fredag besøg af statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i Det Hvide Hus. (Foto: AP)
USA's præsident Barack Obama havde fredag besøg af statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i Det Hvide Hus. (Foto: AP)

Selv om dagsordenen var fuld af alvorlige emner, havde præsident Barack Obama og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) tid til lære hinanden bedre at kende på mødet i Det Hvide Hus.

Både Obama og Thorning-Schmidt har to døtre, og det gav anledning til en personlig kommentar fra den amerikanske præsident.

- Vi har begge to døtre, og de er nogenlunde samme alder, så vi udvekslede noter, siger Barack Obama.

- Statsministerens døtre er lidt ældre end mine, og hun forsikrede mig om, at de fortsætter med at opføre sig pænt, selv om de bliver teenagere. Så det var meget opmuntrende, siger Obama.

Hans døtre, Sasha og Malia, er stadig i skolealderen og yngre end Helle Thornings-Schmidts piger Camilla og Johanna.

Trækker et stort læs
Det er første gang, at Barack Obama og Helle Thorning-Schmidt mødes i Det Hvide Hus. Efter mødet understregede Obama, at forholdet mellem USA og Danmark er stærkt.

DOKUMENTATION: Obamas og Thorning-Schmidts kommentarer (på engelsk)

Han takkede Danmark for hjælpen med den militære operation i Libyen, hvor danske fly udførte en stor del af Nato-aktionerne.

- Det er meget typisk, at danskerne trækker et stort læs i internationale situationer, siger Obama og tilføjer.

- Operationerne i Libyen kunne ikke have været lige så effektive, hvis det ikke havde været for den præcision, som de danske piloter leverede.

Ros til danske soldater
Den amerikanske præsident udtrykte også sin respekt for de danske soldaters indsats i Afghanistan. Han erkendte, at de danske soldater har holdt hårdt for under krigen.

- Men på grund af den ekstraordinære indsats fra de danske soldater er vi begyndt at se fremskridt i de områder, hvor de danske soldater gør tjeneste, siger Obama.

Helle Thorning-Schmidt og Barack Obama havde en omfattende dagsorden. De to statsledere diskuterede ifølge Det Hvide Hus gældskrisen i EU, det kommende Nato-topmøde samt konflikten i Syrien.

Obama sagde, at verdenssamfundet nu må stå sammen og kræve Syriens præsident Bashar al-Assads afgang.

- Vi er alle vidner til de forfærdelige billeder fra Syrien og Homs og forstår, at det er vigtigt, at det internationale samfund sender et klart signal til præsident Assad om, at det er tid til en ny ledelse i landet.

1 af 2 Statsminister Helle Thorning-Schmidt var for første gang til møde i Det Hvide Hus i Washington.(Foto: AP)
2 af 2 USA's præsident Barack Obama havde fredag besøg af statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i Det Hvide Hus. (Foto: AP)
0 kommentarer
Vis kommentarer