Thorning: Gældskrise må ikke dræbe EU-model

Den europæiske model baseret på solidaritet og social sikkerhed må ikke ofres i gældskrisen, siger Thorning

På forsiden af den indflydelsesrige amerikanske avis The Wall Street Journal fastslår formanden for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi fredag, at euro-landene ikke kan undgå at gennemføre store spareprogrammer for at komme ud af gældskrisen.

Besparelserne vil ifølge ECB-chefen være så gennemgribende, at de reelt afliver EU-landenes særlige sociale model, som blandt andet sikre arbejdsløse hjælp under krisen.

Men den konklusion afviser den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Fredag holdt hun en tale i den amerikanske tænketank Center for American Progress i Washington, hvor hun som dansk statsminister og formand for EU leverede et markant forsvar for den europæiske model og EU's vilje til at løse krisen.

- Det fundamentale mål for EU lige nu er at sikre, at den sociale markedsmodel, som kendetegner de europæiske lande, vil bestå, siger Helle Thorning-Schmidt og fortsætter:

- Jeg mener, at modellen bygger på centrale værdier om solidaritet, sikkerhedsnet og lige muligheder, som er værd at kæmpe for. Det er den model, som gør Europa til noget særligt.

I talen, som kommer umiddelbart før Thornings besøg hos den amerikanske præsident, Barack Obama, i Det Hvide Hus, advarer statsministeren mod at nedgøre de beslutninger, som EU-landene har truffet i de seneste måneder.

Ifølge Helle Thorning-Schmidt er der tale om de måske mest radikale reformer i 60 år:

- Jeg er helt enig i, at EU står over for en formidabel udfordring, men jeg afviser, at EU ikke gør noget ved den. Tværtimod har EU over det seneste måneder truffet flere beslutninger, som fundamentalt vil omdefinere den økonomiske ledelse i EU, siger hun.

- Der er en tendens til at nedgøre disse skridt. Men lad mig forsikre om, at der er tale om afgørende beslutninger, siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun henviser blandt andet til, at der med finanspagten bliver indført krav om balance i de offentlige budgetter.

- Det udelukker, at man systematisk kan finansiere velfærd med gæld. Selvom Danmark ikke er del af euroen, vil vi deltage i finanspagten, siger Helle Thorning-Schmidt.