Santorum hårdt presset i tv-debat

Rick Santorum og Mitt Romney havde talrige sammenstød, da de republikanske præsidentkandidater mødtes til central tv-debat

Rick Santorum og Mitt Romney, der kæmper om det republikanske præsidentkandidatur, havde adskillige vrede ordvekslinger under tv-debatten. (Foto: AP)
Rick Santorum og Mitt Romney, der kæmper om det republikanske præsidentkandidatur, havde adskillige vrede ordvekslinger under tv-debatten. (Foto: AP)

Rivalerne rottede sig sammen mod frontløberen Rick Santorum, da de republikanske kandidater onsdag aften mødtes til tv-debat forud for en række afgørende afstemninger i primærvalget.

SE KLIP FRA DEBATTEN OVER ARTIKLEN

Rick Santorum, en stærkt religiøs kandidat, kom under angreb, da rivalerne forsøgte at så tvivl om hans konservative dyder og evner som senator i den amerikanske kongres.

Det var den sidste debat inden primærvalget i Arizona og Michigan i næste uge samt supertirsdag den 6. marts, hvor republikanske vælgere i 10 delstater stemmer på én gang.

Vinderen af de republikanske nomineringsopgør skal dyste mod demokraten Barack Obama ved præsidentvalget i USA til november.

Der stod derfor meget på spil, da Rick Santorum, rigmanden Mitt Romney, den tidligere kongresleder Newt Gingrich og kongresmanden Ron Paul indtog debatscenen i Mesa, Arizona.

Se tv: Skydegale Rombo går amok

Forventningerne til debatten var på forhånd store, da Mitt Romney kæmper for at indhente Santorum, der er rykket helt frem i feltet med en tredobbelt sejr i Missouri, Minnesota og Colorado tidligere på måneden.

Og Romney ventede ikke længe, før han gik løs på rivalen. Han anklagede blandt andet Santorum for at have ødslet med skatteydernes penge som senator i 1990’erne.

– Mens jeg kæmpede for at redde vinter-OL, kæmpede du for 'bridge to nowhere', sagde Romney med henvisning til et dyrt broprojekt, der blev opført midt i ødemarken.

Læs: Santorum kritiserer Obamas 'falske teologi'

Temperamentet slog på et tidspunkt gnister, da de to kamphaner talte over hinanden og nægtede at holde mund, så den anden kunne fuldføre sin sætning. Publikum buhede over optrinnet.

– Du skal ikke kigge på mig. Se dig selv i spejlet, snerrede Romney arrigt, da Santorum anklagede ham for at have været en venstredrejet guvernør i Massachusetts.

Santorum og Romney ligger side om side i meningsmålingerne i Arizona og Michigan. Romney anses for at være så godt som færdig, hvis han ikke kan vinde staten Michigan, hvor han er født og opvokset.