Grækenland venter - igen - på eurogruppen

Den definitive frist for at redde Grækenland fra statsbankerot er nær. Nu er eurolandenes hjælp på trapperne

Alt tyder på, at Grækenland sent mandag endelig får de øvrige eurolandes løfte om en ny hjælpepakke til en samlet værdi af 130 milliarder euro. Og at der dermed også bliver åbnet for markant skærpet opsyn af grækerne og andre elementer med milliardhjælp.

Eurozonens økonomi- og finansministre samledes midt på eftermiddagen i Bruxelles og ser efter måneders hårde forhandlinger, pres, skænderier, demonstrationer, åben mistillid og frustrationer ud til at være klar med deres godkendelse af hjælpepakken.

- Vi har nu alle de elementer, der skal til, for at indgå en aftale. Men det er som et puslespil. Alle brikkerne ligger på bordet, nu skal vi få dem til at passe sammen, sagde den franske finansminister, François Baroin, til pressen, da han ankom til mødet.

Tysklands finansminister, Wolfgang Schäuble, betonede, at der "stadig mangler ganske meget arbejde".

Mens Luxembourgs premierminister, Jean-Claude Juncker, der leder eurogruppen, ved sin ankomst betonede, at der "ikke længere er tid at spilde".

Forventningen er, at eurogruppen giver sin formelle godkendelse til selve hjælpepakken på 100 milliarder euro og et tilknyttet løfte om 30 milliarder, der skal udbetales til private kreditorer som tak for, at de nedskriver deres tilgodehavende.

Aftalen med de private kreditorer forhandles sideløbende med selve redningspakken i Bruxelles. Der er lagt op til, at deres beholdninger af græske statsobligationer får halveret deres pålydende værdi, men reelt bliver 70 procent mindre værd.

En afgørende del af mandagens ventede aftale bliver også markant skærpet opsyn med, at Grækenland faktisk gennemfører de besparelser og reformer, regeringen har lovet.

Det sker formentlig ved, at organisationerne bag hjælpepakken - EU, Den Internationale Valutafond og Den Europæiske Centralbank - fast udstationerer inspektører i Athen.

Samtidig synes der at være enighed om, at pengene til Grækenland skal sættes ind på en spærret konto, så de ikke kan bruges til andet end at betale af på gælden.

0 kommentarer
Vis kommentarer