Tyskere indleder svær jagt på ny præsident

De tyske oppositionspartier kan belaste eftersøgning efter ny præsident med for mange krav, siger CDU

I Berlin er jagten på en ny præsident gået ind, efter det dramatiske farvel fra den stærkt belastede Christian Wulff.

De regerende kristelige demokrater i CDU har advaret de tyske socialdemokrater i SPD og deres allierede i Miljøpartiet De Grønne mod at opstille for mange forhåndsbetingelser og krav, da det kan belaste hele processen med at finde en afløser.

- Ifølge de udmeldinger, som vi har hørt fra begge oppositionspartier, så vil de ikke acceptere et medlem fra den nuværende regering som kandidat til posten som forbundspræsident, siger Peter Altmaier, som er med i ledelsen af CDUs parlamentsgruppe.

- Jeg finder det ikke særlig befordrende for situationen, når de fremsætter sådanne erklæringer, siger han til tysk radio.

Intet klart flertal
Altmaier siger, at forbundskansler Angela Merkels forslag om en kandidat, der står uden for de politiske partier, meget vel kan blive virkelighed.

- Men dette kræver en konstruktiv opposition, siger han.

I en lederkommentar skriver avisen Hannoversche Allgemeine Zeitung, at hverken regeringspartierne eller den splittede opposition har et klart flertal.

Det kan blive et held for Tyskland, da landet har brug for en præsident, som ikke bruger sine kræfter på den aktuelle partikonstellation i Forbundsdagen, men på den overordnede betydning i embedet.

- Egnede mænd - og kvinder - kan findes med et fordomsfrit blik, skriver bladet.

Partitoppen fra CDU og FDP samt CSU, der er er kristelige demokrater i Bayern, var allerede fredag aften samlet for at drøfte en efterfølger for Wulff, som kan forberede sig på at blive sigtet for korruption.

Wulff kastede fredag håndklædet i ringen efter kun 20 måneder som statsoverhoved. Dermed tog han konsekvensen af en række skandaler, der i de seneste måneder har ramt ham.