Tysker vil gøre Strasbourg til EU-hovedstad

EU-parlamentets ny formand vil nedlægge det meningsløse rejsecirkus mellem Bruxelles og Strasbourg. Parlamentet skal kun ligge ét sted. I Strasbourg, foreslår han

Europaparlamentets formand, Martin Schulz, vil gerne flytte Bruxelles til Strasbourg, så at sige. (Foto: AP/Thierry Charlier)
Europaparlamentets formand, Martin Schulz, vil gerne flytte Bruxelles til Strasbourg, så at sige. (Foto: AP/Thierry Charlier)

Er der nogen, der for alvor er trætte af EU's flyttecirkus mellem Bruxelles og Strasbourg er det EU-parlamentarikerne.

Det er nemlig dem, der 12 gange om året er nødt til at forlade deres base i Bruxelles for at stemme i Strasbourg. Og det er dem, der ved hvert eneste møde med vælgerne kan være stensikre på at skulle svare på spørgsmål om, hvad flyttecirkusset egentlig kosterne borgerne (ca. 1,5 mia. kroner, kan de så svare - og en masse ton CO2).

Læs også: Rohde: Jeg er træt af at stå på mål for EU

Men nu kommer EU-parlamentets ny formand, den tyske socialdemokrat Martin Schulz, de folkevalgte i møde.

Også han vil nu kæmpe for at holde EU-parlamentet i én by. Det skal bare ikke være i Bruxelles, men i den franske by Strasbourg. Det sagde han ved en reception hos Strasbourgs borgmester i januar.

SF: Et underligt valg
- Det er jo superpositivt, at han nu går ind for single seat. Jeg synes jeg bare, han har valgt det forkerte sted. Det er jo i Bruxelles, de andre EU-institutioner ligger, siger SF's Emilie Turunen på en telefon fra Strasborug til ekstrabladet.dk.

Foruden EU's ministerråd, kommissionen og ambassaderne er Bruxelles også hjemby for Nato og en meget lang række internationale organisationer og repræsentationer.

Kort før han blev valgt til formand for EU-parlamentet, undlod Shculz at stemme, da et forslag om at nedlægge rejsecirkusset. Ifølge rygter for ikke at genere franskmændene, der stædigt holder fast i, at Strasbourg død og pine skal være parlamentsby.

Hvorfor foreslår han Strasbourg og ikke Bruxelles?

- Han er tysker. Og der er mange, der opfatter Strasbourg som en meget historisk symbolsk sted for freden i Europa, siger Emilie Turunen, der ikke er i tvivl om, hvad der er den eneste fornuftige løsning:

Læs også: Fransk arrogance hos Fogh
- Der skal kun være èt hus, og det skal ligge i Bruxelles.

En holdning der er et stort flertal for i parlamentet.

Problemet med flyttecirkusset er imidlertid, at en ændring skal ske på stats- og regeringslederniveau. Og det vil Frankrig ikke være med til.

0 kommentarer
Vis kommentarer