Nu bliver Kim Jong-il også generalissimo

Som led i fejringen af Den Kære Leder Kim Jong-ils 70-års fødselsdag i morgen giver Nordkorea ham en fornem titel

Nu bliver den afdøde nordkoreanske diktator Kim Jong-il  forfremmet til generalissimo. (Foto: AP)
Nu bliver den afdøde nordkoreanske diktator Kim Jong-il forfremmet til generalissimo. (Foto: AP)

Nordkorea har besluttet at hædre afdøde Kim Jong-il med landets fornemste titel - 'generalissimo'.

Forfremmelsen af Den Kære Leder begrundes med, at han har forsvaret den socialistiske stat og nationens skæbne med ære, og fordi han har ydet et udødeligt bidrag til global fred og stabilitet, skriver Nordkoreas statslige nyhedsbureau KCNA.
Se video:

TV: Hysterisk sørgeoptog for Den Store Leder

Det sker dagen inden, at Den Kære Leder ville være fyldt 70 år. Begivenheden markeres rundt om i Nordkorea, blandt andet også med en ny bronzestatue, der viser Kim Jong-il på hesteryg, side om side med sin far, Kim Il-sung.

23 andre forfremmet
Samtidig har Nordkorea forfremmet 23 højtstående officerer inden for militæret. Det sker på ordre fra Kim Jong-ils efterfølger, sønnen Kim Jong-un.

Forud for 70-års-dagen torsdag hylder KCNA endvidere Kim Jong-il for at have hævet Nordkorea til at være en 'atommagt', som også kan fremstille og opsende satellitter, og for at have ført Nordkorea 'til sejr' i striden mod 'imperialismen og USA'.

Nordkorea har udråbt Kim Jong-ils fødselsdag den 16. februar til 'Den skinnende Stjernes Dag', og har fremstillet særlige medaljer og mønter som hyldest til Kim, der døde den 17. december, tilsyneladende som følge af et hjertestop.
Læs:

Vildt Twitter-rygte: Kim Jong-Un likvideret i Kina

Kim Jong-un styrkes
Landets bestræbelser på at styrke personkulten omkring Kim-dynastiet, der har ledet Nordkorea med hård hånd siden 1948, skal sende et signal om, at det nu er 'Den Store Efterfølger' Kim Jong-un, der har magten, vurderer en sydkoreansk ekspert.
Læs:

Ny Kim er chef for 1,2 millioner soldater

- Det viser klart, at Kim Jong-uns status yderligere retfærdiggøres, og at Nordkoreas elite er fast besluttet på at holde ham ved magten, mest af alt for at beskytte deres interesser i systemet, vurderer Paik Hak-Soon fra den sydkoreanske tænketank Sejong.

Titlen 'generalissimo', der nu er givet posthumt til Kim Jong-il, er den samme som faderen Kim Il-sung havde. Han døde af et hjertestop i 1994.