Forsvarsminister finder militærforfatteren

Hærchef anklages i notat for have løjet om antallet af irakiske fanger. Nu er notatets forfatter fundet.

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) har fundet forfatteren til det såkaldte papkassenotat. (Foto: Joachim Adrian)
Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) har fundet forfatteren til det såkaldte papkassenotat. (Foto: Joachim Adrian)

Forsvarsministeriet er kommet et stort skridt videre i forsøget på at opklare, om der er givet forkerte oplysninger om antallet af fanger i Irak.

Ifølge forsvarsminister Nick Hækkerup (S) har ministeriet nemlig identificeret forfatteren til det såkaldte papkassenotat.

Læs også: Engell: En dybt, dybt alvorlig sag

Papkassenotatet, der er udateret og ikke indeholder navne eller afsender, blev først fundet i 2011, da en særlig task force i Forsvarsministeriet gik i gang med at kortlægge, hvor mange fanger de danske soldater tog.

Notatet afslører angiveligt, at den daværende chef for Hærens Operative Kommando (HOK), Poul Kiærskou, i 2007 gav ordre om at underdrive antallet af tilfangetagne irakere.

- Det ved vi. Det er identificeret. Men når det er en personalesag, så er der en begrænsning på, hvad der kan siges, siger forsvarsministeren.

Hækkerup afviser Enhedslistens krav
Nick Hækkerups oplysning kommer samtidig med, at Poul Kiærskou og hans daværende underordnede, den nuværende chef for internationale operationer i HOK, oberstløjtnant Hans Henrik Møller netop har afleveret deres redegørelser som sagsforløbet.

- Nu er redegørelserne modtaget, og så sætter vi os ned og analyserer dem og ser på, hvilke skridt det giver anledning til. Det arbejde er langt fra tilendebragt endnu, siger forsvarsministeren.

Nick Hækkerup afviser dog et krav fra S-R-SF-regeringens støtteparti, Enhedslisten, om, at de implicerede suspenderes, indtil der er afklaring af, hvad er sket.

Læs også: Hærchef løg om antallet af fanger i Irak

Forsvaret har tradition for blandt andet i Afghanistan at trække soldater og officer hjem, hvis de kommer under mistanke for ulovlig- eller uretmæssigheder.

- Sagen er den, at det er et fornuftigt og grundliggende retsprincip, at man undersøger tingene - og så drager en konklusion. Og altså ikke gør det omvendt. Så langt som vi er nu, er der ikke grundlag for at suspendere nogen, siger forsvarsministeren.