Ekspert: Santorum-comeback er en sensation

Rick Santorum er tilbage i kampen om at finde en republikansk udfordrer til Obama, vurderer USA-ekspert.

(AP Photo/Jeff Roberson)
(AP Photo/Jeff Roberson)

Efter at den højrereligiøse ekssenator Rick Santorum har vundet i staterne Missouri, Minnesota og Colorado, er Republikanernes valgkamp i USA igen åben.

For to dage siden så det umuligt ud, men nu er Rick Santorum tilbage i kampen om at finde en udfordrer til demokraten Barack Obama ved præsidentvalget i november.

- Det er vildt overraskende, at Rick Santorum vinder de valg. Det hele er nu vendt på hovedet og valget er åbent igen, siger USA-ekspert Mads Fuglede, der er ekstern lektor ved Københavns Universitet.

Selvom sejren i Missouri kun er symbolsk, fordi der ikke er nogen delegerede på spil, tillægger Mads Fuglede den stor værdi, fordi Romney nemt vandt her under de republikanske primærvalg i 2008, selvom han var ved at tabe.

Tilmed måtte Romney tidligt onsdag dansk tid lide den tort, at han kun endte på en tredjeplads i Minnesota med 27,9 procentpoint færre stemmer end Santorum, mens han blev nummer to i Colorado, hvor Santorums forspring var på fem procentpoint.

Læs også: Sensationelt comeback til Santorum

- Sejrene tvinger Romney-lejren til at sætte sig ned og virkelig tænke over, hvordan de skal gribe det an, vurderer Mads Fuglede.

Økonomisk betyder det, at Rick Santorum får nemmere ved at skaffe penge. Han er nu blevet Mitt Romneys hovedudfordrer foran Newt Gingrich, lyder hans vurdering.

Santorums svaghed er, at han tilhører en religiøs fløj i partiet. Tidligere har han sammenlignet homoseksualitet med pædofili. Det mener Mads Fuglede dog ikke, man skal tillægge for megen værdi.

- Hvis man vil forsøge at fremstille ham som en rabiat modkandidat, vil det mislykkedes, for han er ikke rabiat. Homoseksuelles forhold er ikke på dagsorden, for det er ikke noget, som præsidenter beskæftiger sig med, siger han.

Den hidtidige nummer to, Newt Gingrich, håber stadig på at vinde i sydstaterne og sætter sin lid til den såkaldte supertirsdag 6. marts, hvor han tror på chancen for at sejre, når der afholdes valg i 10 delstater på én gang.