Argentina klager over Storbritannien

Argentina vil indgive en formel klage til FN over Storbritanniens optrapning af konflikten om Falklandsøerne

Argentinas præsident vil indgive en klage til FN over Storbritanniens optrapning af konflikten om Falklandsøerne. (Foto: AP)
Argentinas præsident vil indgive en klage til FN over Storbritanniens optrapning af konflikten om Falklandsøerne. (Foto: AP)

Argentinas præsident, Cristina Kirchner, vil indgive en officiel klage til FN over Storbritanniens optrapning af konflikten om Falklandsøerne.

- Vi vil indgive klagen til Sikkerhedsrådet og FN's Generalforsamling, da denne optrapning udgør en alvorlig trussel mod den internationale sikkerhed, siger den argentinske præsident.

De to parter har skærpet retorikken i forbindelse med 30-året for Falklandskrigen.

Argentinske politikere har fordømt udkommanderingen af et britisk krigsskib, og samtidig opfatter landet det som en stor provokation, at den britiske prins William er blevet udstationeret som redningspilot på den omstridte øgruppe.

Den 29-årige prins, som er nummer to i den britiske arvefølge efter sin far, Prins Charles, er blevet udsendt som en del af sit job for the Royal Air Force.

Falklandskrigen var en kort, men blodig konflikt, der brød ud, da den argentinske militærjunta invaderede Falklandsøerne 2. april 1982 og satte gang i en 74 dages lang kamp, som endte med at koste 649 argentinske og 255 britiske tropper livet.

Siden krigen har Argentina og Storbritannien genetableret de diplomatiske forbindelser, men striden om øerne er blusset op igen, efter britiske selskaber er begyndt at lede efter olie i farvandene ved øgruppen, der ligger 400 sømil fra Argentinas kyst.

I december blev det besluttet, at havnene i Brasilien, Argentina og Uruguay ikke længere vil tillade skibe fra Falklandsøerne at lægge til.

Det var den regionale handelsblok, Mercosur, som tog beslutningen.

Argentinas præsident, Cristina Kirchner, overtog ved samme lejlighed formandskabet for Mercosur og takkede sine præsidentkolleger for opbakningen til regeringen i Buenos Aires i dets mangeårige strid med Storbritannien.

De vindblæste øer i Sydatlanten huser omtrent 3000 mennesker og har været på britiske hænder siden 1833.