Kritik af Merkel for støtte til Sarkozy

Merkel skader tysk-franske relationer, siger oppositionsledere i Berlin om kanslerens støtte til Sarkozy

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, blev tirsdag kritiseret i Tyskland for sin erklærede støtte til Frankrigs præsident, Nicolas Sarkozy, og mange udtrykker bekymring for, at det kan skade forbundsrepublikkens interesser.

Merkel lagde mandag sin politiske vægt bag den franske præsident i to tv-interview i Paris, hvor hun sagde, at det var "helt naturligt" for at hende at støtte den konservative Sarkozy i hans valgkamp, som tegner til at blive vanskelig.

Men tyske aviser og oppositionsledere mener, at der er fare for, at Merkel går for langt med en så direkte støtte, som ikke er set tidligere fra en forbundskansler.

- Det er en ting at støtte Sarkozy som konservativ partileder, men det er udemokratisk og uacceptabelt at bruge magten fra hendes post som kansler til at hjælpe en udenlandske leder så åbent, lyder en udbredt kritik.

- Det er skadeligt for de tysk-franske relationer, når en tysk regeringsleder går ind i en valgkamp for at hjælpe en præsident, som har ryggen mod muren, siger den parlamentariske leder for Miljøpartiet De Grønne, Jürgen Trittin.

Den socialdemokratiske leder, Sigmar Gabriel, er også skeptisk.

- Det er pinligt. Når Sarkozy taber valget, så vil det være et nederlag for Merkel, siger Gabriel, som kan blive Merkels udfordrer ved valget i Tyskland næste år.

Selv flere af Merkels allierede er kritiske. Det gælder blandt andre den liberale udenrigsminister Guido Westerwelle fra De Frie Demokrater (FDP).

- Den tyske regering tager ikke parti i det franske valg, siger han.

- Merkel spiller meget højt spil, som kan skade tyske interesser, skriver Frankfurter Rundschau.

Det franske præsidentvalg afvikles over to valgrunder 22. april og 6. maj. Alle meningsmålinger tyder på, at Sarkozy vil tabe valget til Socialisternes kandidat, François Hollande.