Kina boykotter EU's klimaafgift

Kina forbyder luftfartsselskaber at betale EU's nye klimaafgift. EU står fast: Loven gælder også for Kina

Den kinesiske regering gav mandag landets luftfartsselskaber ordre til ikke at betale den CO2-afgift, som EU ved årsskiftet indførte på flyrejser til, fra og mellem lufthavne i EU.

Regeringen i Beijing siger, at afgiften er i strid med internationale flyregler. Så de kinesiske selskaber får nu besked om, at de ikke må betale den europæiske CO2-afgift, og de må heller ikke hæve billetpriserne uden tilladelse fra regeringen.

Kina slutter sig dermed til en række andre store lande som USA, Indien og Rusland, der også hver især går imod den nye afgift, der er en del af det europæiske kvotesystem for at modvirke klimaforandringer.

EU har i flere år presset på for at få en global aftale, der lægger CO2-afgifter på flybrændstof, der ifølge kommissionen står for tre procent af EU's samlede udledning af drivhusgasser. Sidste år besluttede EU at gå enegang i håb om, at flere vil følge med.

Kinas kolde skulder kommer netop, som EU forsøger at få Kina til at skyde penge i en redningsfond, der skal hjælpe gældsplagede eurolande. Og bare en uge før EU og Kina holder topmøde i Beijing.

Men klimakommissær Connie Hedegaards talsmand, Isaac Valero Ladron, stod mandag fast på, at Kina skal betale. Hvis ikke vanker der bøder - eller i yderste konsekvens forbud mod at benytte europæiske lufthavne.

- Hvis man vil gøre forretninger i Europa, er man nødt til at overholde europæisk lov, siger Ladron.

Talsmanden understreger dog, at man endnu ikke har set en skriftlig udmelding fra Kina, og at EU kan slække på sine krav over for andre lande, der selv gør noget for at begrænse deres udledning.

EU's ambassadør i Kina, Markus Ederer, siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at en flyrejse mellem Beijing og Bruxelles bliver cirka 15 kroner dyrere med den nye klimaafgift.

0 kommentarer
Vis kommentarer