Grækerne har 24 timer tilbage i gældskrise

Søndag bliver fuldstændigt afgørende i forhandlingerne om en græsk gældaftale, siger landets finansminister

Den græske finansminister, Evangelos Venizelos. (Foto: AP)
Den græske finansminister, Evangelos Venizelos. (Foto: AP)

Gældsplagede Grækenland har blot én enkelt dag tilbage til at lande aftalen med sine utålmodige kreditgivere, før landet skubbes mod den økonomiske afgrund og en truende statsbankerot.

Sådan lyder advarslen lørdag fra den græske finansminister, Evangelos Venizelos.

- Dette øjeblik er meget afgørende. Alt skal være konkluderet i morgen aften. Vi balancerer på en knivsæg, siger han.

Med ministerens melding spidser det for alvor til i Athen, hvor man længe har trukket tove om en eftergivelse af Grækenlands gigantiske gæld og ny tiltrængt milliardhjælp til det kriseramte land.

Den fortravlede finansminister Venizelos har forhandlet med embedsmænd fra EU, Den Internationale Valutafond, IMF, og Den Europæiske Centralbank, ECB.

Senere lørdag skulle han på et telefonmøde fortælle sine eurokolleger, hvor langt man er nået med forhandlingerne i den græske hovedstad.

Læs også: Rigmand flygter fra kriseland

Eurogruppens finansministre havde planer om at mødes ekstraordinært mandag, men det møde blev fredag udskudt, da de ikke regnede med at have en græsk aftale klar til den tid.

Den græske premierminister, Lucas Papademos, indkaldte lørdag eftermiddag lederne for de tre partier, der støtter hans regering, til krisemøde. Men det møde er nu udskudt til søndag.

Her ventes han at presse nye hårde nedskæringer igennem, som ifølge græske fagforeninger blandt andet kan betyde, at op imod 150.000 statsansatte mister deres job inden 2015.

Græske regeringskilder siger, at Papademos vil true med at træde tilbage for i det mindste at tvinge en aftale igennem i egne rækker.