Regering: Det er for koldt at demonstrere

Magthaverne i Moskva bruger kulden som advarsel mod en regeringskritisk demonstration lørdag

Russiske borgere opfordres til ikke at deltage i en stor regeringskritisk demonstration i Moskva lørdag. Ikke af politiske årsager, men af helbredsmæssige årsager. Det er for koldt.

Vicesundhedsminister Gennadij Onisjtjenko siger, at temperaturen synker til minus 18 grader i Moskva, og det indebærer en risiko for demonstranternes helbred, hævder han.

Opfordringen ses dog mere som et forsøg på at skræmme demonstranter fra at protestere mod styret i Kreml, der er blevet grumme upopulær efter omfattende svindel ved parlamentsvalget i december.

Over 25.000 har allerede tilkendegivet, at de agter at gå med i demonstrationen mod regeringen på lørdag, der i givet fald bliver en af de største hidtil.

I december og i januar har lignende demonstrationer mod regering været afholdt i Moskva og andre storbyer. Protesterne har især været rettet mod Ruslands stærke mand, premierminister Vladimir Putin, efter at han har meddelt, at han igen vil være præsident.

Opfordringen kommer en dag efter, at Putin for første gang tilkendegav, at han ikke føler sig sikker på at vinde præsidentvalget i marts i første runde, som det hidtil har været antaget.

- Jeg forstår, at en anden runde er mulig i henhold til vor forfatning. Men jeg forstår også, at en anden runde kan føre til en destabilisering af den politiske situation i vort land, sagde Putin sent onsdag.

Hans udtalelse kommer samtidig med, at hans modstandere hang et 140 kvadratmeter stort banner op lige over for Kreml, hvor der stod, at Putin bør gå af. Plakaten blev hængt op af oppositionsgruppen Solidaritet, der også står bag demonstrationen lørdag.

Første runde af præsidentvalget finder sted 4. marts.