Romney efter sejren: Nu gælder det Obama

Mitt Romney slår favoritværdigheden fast med storsejr i primærvalget i Florida. Gingrich lover, at han vil fortsætte sin valgkamp

Mitt Romney lader sig fejre med klapsalver og kys foran tilhængerne i Tampa. (Foto: AP)
Mitt Romney lader sig fejre med klapsalver og kys foran tilhængerne i Tampa. (Foto: AP)

TAMPA (ekstrabladet.dk): Mitt Romney har med en klar sejr i Florida slået fast, at han er storfavorit til at blive den republikanske kandidat, der skal udfordre Barack Obama ved præsidentvalget til november.

Den tidligere guvernør og forretningsmand vandt primærvalget i solskinsstaten med 46 procent af stemmerne. Ærkerivalen Newt Gingrich fik 32 procent af stemmerne.

Dermed har Mitt Romney fået revanche for nederlaget til Newt Gingrich, som overraskede ved valget i South Carolina for ti dage siden.

Læs: Kasinokonge satser 60 mio. på kandidat

Romney fejrede triumfen i Tampa med sin kone Ann og fire af sine sønner. Han gik på podiet, mens tilhængerne taktfast råbte ’Mitt, Mitt, Mitt’.

– Et barskt primærvalg svækker os ikke. Det forbereder os - og vi vil vinde, siger Romney med henvisning til det ventede opgør mod hovedfjenden Barack Obama.

Han rettede derefter skytset mod den siddende præsident.

– Obama prøver at forandre Amerika til noget, jeg ikke kan genkende. Jeg vil genskabe vores traditionelle værdier og storhed, siger Romney.

Se galleri: Romney charmerer vælgerne

De to andre tilbageværende kandidater, højrereligiøse Rick Santorum og kongresmanden Ron Paul, har fået henholdsvis 13 og syv procent i Florida.

Santorum afbrød sin kampagne i staten, da hans treårige datter blev indlagt på hospitalet med lungebetændelse. Ron Paul førte slet ikke valgkamp i Florida, der er den fjerde største stat i USA.

Mtt Romney har haft fordel af en bedre organisation og større pengepung end rivalerne. Han har brugt fem gange så mange penge på tv-reklamer i Florida - cirka 100 millioner kroner - som Gingrich.

Læs: Vælgere: Obama forstår ikke Amerika

Newt Gingrich viste dog ingen tegn på, at han har fået nok, da han i nat talte til sine tilhængere i Orlando. Her svor den tidligere kongresleder, at han vil fortsætte kampen mod Romney.

– Jeg kan ikke forestille mig, at dette parti vil foretrække en moderat fra Massachusetts frem for en ægte konservativ kandidat, siger han og påpeger, at vælgere i yderligere 46 delstater skal have lov til at stemme.

De næste afstemninger i det republikanske nomineringsopgør finder sted i staterne Nevada og Maine den 4. februar.

1 af 3 Romney understreger favoritværdigheden med storsejr i Florida. (Foto: AP)
2 af 3 Newt Gingrich siger, at han vil fortsætte sin valgkamp, til alle vælgere har haft mulighed for at vælge mellem ham og Romney. (Foto: AP)
3 af 3 Mitt Romney lader sig fejre med klapsalver og kys foran tilhængerne i Tampa. (Foto: AP)
0 kommentarer
Vis kommentarer